UPDATE: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este cercetat de DNA într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului, a declarat joi că îşi va lua concediu fără plată pentru cele 60 de zile cât se află sub control judiciar.
'În următoarele 60 de zile nu pot intra în Primărie, deci nu-mi pot desfăşura activitatea de primar, prin urmare am decis ca de mâine să îmi iau concediu fără plată, pentru că, dacă nu pot munci, nu mi se pare corect să iau salariu. Control judiciar înseamnă că nu pot părăsi ţara, nu am dreptul să mă întâlnesc cu ceilalţi colegi din Primărie, cu reprezentanţii BERD şi ai firmelor implicate în contract (…) Vreau să îi rog pe colegii mei din Primărie (…) să fie şi mai eficienţi decât până acum, (…) am încredere în ei, ştiu că sunt oameni corecţi, cinstiţi şi muncitori şi această comunitate are nevoie de ei acum mai mult decât oricând', a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a mai spus că creditul luat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care face obiectul dosarului, a fost utilizat conform contractului şi aşteaptă ca procurorii DNA să se edifice asupra acestui lucru. 'Practic, din creditul de aproape 12 milioane de euro am utilizat mai puţin de jumătate, iar fiecare eurocent a fost cheltuit pe ce s-a contractat, nu se pune problema să fi fost folosiţi pentru altceva. Şi nici nu aveam această posibilitate, pentru că BERD a monitorizat fiecare mişcare în ce priveşte acest contract', a mai spus Antal Arpad.
Primarul a menţionat că, din păcate, din cauza anchetei în desfăşurare, contractul nu va putea fi dus mai departe, iar oraşul şi cetăţenii vor pierde 'câteva milioane de euro' ce ar fi urmat să fie investiţi în infrastructură. Antal a mai menţionat că a fost impresionat de numărul mare de oameni din ţară şi străinătate care l-au susţinut în aceste zile şi a dorit să le mulţumească public pentru acest lucru.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se află sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru că a folosit banii publici pentru obținere de foloase necuvenite, a anunțat, joi dimineață, Direcția Națională Anticorupție (DNA). Astfel, edilul nu are voie să își exercite funcția și nici să părăsească țara.
Antal Arpad este acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În același dosar, este anchetată compania S.C. TRACTEBEL ENGINEERING S.A., pentru complicitate.
Procurorii anticorupție arată că, în 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe de 12 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD, stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în 10 ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o perioadă de 7 ani rambursare principală de la unitatea creditoare.
Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.
Ulterior, în 3 noiembrie 2010, între primărie şi BERD a fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăşi 12 milioane euro, în legătură cu proiectul ''Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe''.
Potrivit DNA, anterior acestei date, Antal Arpad a depus diligenţe în vederea încheierii unui contract de consultanţă cu SC Tractebel Engineering SA, având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei necesare atribuirii unui contract pentru întreţinerea infrastructurii urbane.
"Societatea respectivă a întocmit şi caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiţii care au înlesnit câştigarea licitaţiei de către o asociere de trei firme. În acest context, pentru a favoriza societăţile comerciale care au fost desemnate să execute lucrările şi în conivenţă cu societatea de consultanţă Tractebel Engineering, Antal Arpad a schimbat destinaţia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizată în alte scopuri decât cele pentru care s-a contractat creditul, provocând de asemenea şi un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fără TVA. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local şi nici Ministerului Finanţelor Publice, prin care a fost diminuat numărul obiectivelor de investiţii pentru care Consiliul Local a aprobat contractarea împrumutului rambursabil", conform DNA.
Procurorii susţin că, urmare a aceleiaşi decizii nelegale, în contractul încheiat cu asocierea câştigătoare a licitaţiei s-a prevăzut suma de peste 3,6 milioane euro reprezentând servicii de întreţinere, suma de aproape 342.000 euro fără TVA a fost alocată unor servicii de proiectare, iar 250.000 euro au fost indisponibilizaţi la dispoziţia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje şi lucrări de urgenţă.
Or, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de întreţinere şi de proiectare nu pot face obiectul investiţiilor publice de interes local finanţate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suportă din fondurile proprii ale executantului, în timp ce lucrările de urgenţă se suportă din fondul de rezervă al bugetului local. Toate aceste destinaţii nu au fost aprobate de către Consiliul Local, respectiv nu au fost prezentate Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, în caietul de sarcini întocmit de SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus primăriei obligaţia de a acorda asocierii respective un avans de 1.709.839,35 euro. Mai mult, în cadrul proiectului, firma de consultanţă a fost desemnată consultant şi diriginte de şantier, explică DNA.