4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarul de Balcescu - tras de urechi, apoi mangaiat

Primarul de Balcescu – tras de urechi, apoi mangaiat

Consilierii locali din Nicolae Balcescu l-au descarcat pe primar de responsabilitatea privind exercitiul financiar pe anul trecut. Edilul a respirat usurat, mai ales ca prin comuna se zvoneste ca nu toti banii ar fi fost cheltuiti asa cum trebuie. Doar institutiile abilitate vor putea la un eventual control sa stabileasca daca banii din buget au fost cheltuiti dupa reguli si daca primarul este raspunzator de modul in care a gestionat vistieria comunitatii. Dupa ce l-au atentionat pe primar sa fie mai atent la modul in care gestioneaza banii comunitatii alesii au votat pentru reabilitarea terenului de sport si infiintarea echipei de fotbal care va reprezenta comuna in campionatul judetean.

Sedinta Consiliului Local Nicolae Balcescu se anunta furtunoasa. Primarul Paul Mocanu ar fi trebuit sa aiba emotii, nu gluma, pentru ca alesii trebuiau sa aprobe raportul privind exercitiul financiar pe anul trecut. Ca sa se incalzeaca, consilierii au luat in discutie mai intai proiectele de pe ordinea de zi. Printre ele, cel ce se referea la stabilirea destinatiei terenului, atribuit cu titlu de proprietate anul trecut de ministrul Agriculturii si Dezvotarii Rurale, Gheorghe Flutur, silozului apartinand „Comcereal”. Consilierii nu au reusit sa inteleaga cum a fost posibil ca un teren intravilan din patrimoniul comunei sa fie atribuit prin titlu de proprietate semnat de un ministru. Aprobarea proiectului a fost amanata pentru urmatoarea sedinta, dupa ce se va consulta toata documentatia pusa la dispozitie de proprietar. Primarul si consilierii au ridicat din umeri a nestiinta. Se vor lumina la urmatoarea intalnire „benevola” dupa ce vor studia documentele.

S-a discutat data trecuta, vom dezbate data viitoare

Modul in care se desfasoara sedintele Consiliului Local de la Nicolae Balcescu le pare cel putin ciudat celor care au mai asistat la astfel de intalniri unde alesii pun tara la cale pentru binele comunitatii. Pe parcursul dezbaterilor s-a auzit aproape tot timpul, mai ales din gura primarului, ca problema s-a discutat la sedinta trecuta. In sedinta de vineri consilierii, in deplina cunostinta de cauza, daca isi mai amintesc amanuntele, au votat proiectele de hotarare pe marginea carora au mai comentat cate putin. Mai exista si cazuri cand, desi au discutat in sedinta precedenta, consilierii amana adoptarea hotararilor pentru urmatoarea intalnire. Este greu sa urmaresti traseul discutiilor, care sar de la una la alta si se pierd in amanunte inutile. Cel mai interesant punct din convocatorul de sedinta a fost cel privind incheierea exercitiului financiar pe anul trecut, problema delicata pentru primar si consilierii locali.

Aici sunt banii

Consilierii Aliantei D.A. in Consiliul Local l-au cam tras de urechi pe primarul Paul Mocanu, care a gestionat corespunzator, spun ei, averea comunitatii. Prin localitate cei care au avut urechi cu care sa auda si ochi cu care sa vada spun ca primarul a cheltuit aiurea banii cu care ar fi putut sa realizeze lucruri bune pentru comuna. Oamenii cred ca primarul a luat din vistieria comunei si pentru el, dar problema poate fi rezolvata de institutiile abilitate sa afle ce si cum au fost cheltuiti banii din buget. Un prim indiciu ar exista: lucrarile la reabilitarea Caminului Cultural din Dorobantu au fost evaluate la peste trei miliarde de lei si nici macar nu au fost finalizate. Expertii ar putea stabili daca investitia merita toti banii. Nu s-a pomenit numele executantului, dar unii dintre consilieri au cerut ca pana la vara cladirea sa fie inaugurata. Primarul a spus ca nu a mai platit nici un ban si nu va face receptia daca cel caruia i s-a incredintat lucrarea nu se achita de obligatii.

Rasuflare usurata

Primarul Paul Mocanu a mai dat socoteala si cu privire la restantele acumulate de agentii economici la plata taxelor si impozitelor locale. Suma ce rezulta din ce ar trebui varsat la bugetul local se ridica la aproape 1,5 miliarde de lei. In schimb, consilierii l-au delegat pe viceprimarul Lucian Done sa mearga din poarta in poarta pentru a strange banii necesari pentru plata caraulei. Ca prin evul mediu, cand paza era asigurata cu schimbul de cetateni, asa se intampla si acum. Consilierii au vorbit despre angajarea unor paznici profesionisti, dar nu stiu ca trebuie sa infiinteze cat mai repede politia comunitara.
In privinta cheltuielilor, primarul si-a turnat cenusa in cap si a promis ca nu mai face. Cu glas tremurat, Mocanu a declarat: „Impozitele nu se strang decat in limita a 60% pe an, mai ales ca marile societati, majoritatea, sunt in faliment.
Rectificarile de buget ne ajuta sa acoperim ce inseamna cheltuieli. Consilierii sunt nemultumiti, dar nu este vorba despre gestionare. 80% din bani au plecat catre scoli si gradinite. Bugetul se aproba pentru ca acolo sunt sumele. Toti vrem sa facem drumurile, sa avem si lumina, dar vorbim de banii cu care trebuie sa acoperim investitiile”.

Fonduri nu sunt,
dar s-a infiintat echipa de fotbal!

Inainte de a ridica mana pentru aprobarea exercitiului financiar pe anul trecut consilierii i-au atras atentia edilului sa fie mai atent la modul in care cheltuieste banii. Multumiti ca au aplicat corectia, alesii si primarul au luat in discutie si alte subiecte importante pentru comunitate. Se va incerca realizarea iluminatului public cu forte proprii, in conditiile in care o firma specializata a cerut 600 milioane de lei pentru asigurarea luminii in mai multe zone ale comunei.
Satisfactia consilierilor a fost fara margini cand s-a discutat despre reabilitarea terenului de sport, pe care se va antrena echipa de fotbal a carei infiintare au cerut-o si aprobat-o zilele trecute. Cu mana cu care l-au tras de ureche pe primar, cu aceeasi au votat si proiectele prin care l-au descarcat de responsabilitatile financiare pe anul trecut si au infiintat echipa de fotbal ce va reprezenta localitatea Nicolae Balcescu pe meridianele judetului.

Cele mai citite

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...
Ultima oră
Pe aceeași temă