17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPrimฤƒriศ›a Craiovei, Olguศ›a Vasilescu, cercetatฤƒ รฎn arest la domiciliu. De la cine...

Primฤƒriศ›a Craiovei, Olguศ›a Vasilescu, cercetatฤƒ รฎn arest la domiciliu. De la cine a pretins primฤƒriศ›a mitฤƒ

UPDATE 16.35: Tribunalul BucureลŸti a decis, joi, plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguลฃa Vasilescu, în dosarul în care este acuzatฤƒ cฤƒ ลŸi-a folosit influenลฃa ca vicepreลŸedinte al PSD Dolj pentru a obลฃine sponsorizฤƒri de la oameni de afaceri pentru campania electoralฤƒ din 2012 ลŸi cฤƒ a primit apoi mitฤƒ în calitate de primar.

UPDATE 16.20: Lia Olguลฃa Vasilescu a declarat joi dupฤƒ-amiazฤƒ cฤƒ "Din toate astea, se câลŸtigฤƒ capital electoral, dar sฤƒ ajungi la astea… Nici o faptฤƒ bunฤƒ nu rฤƒmâne nepedepsitฤƒ". Ea a mai spus cฤƒ "o sฤƒ ajungem noi primarii sฤƒ nu mai facem nimic, ne ducem acasฤƒ".

=======

UPDATE ora 18.00 De la cine, cum ศ™i pentru ce a pretins Olguศ›a Lia Vasilescu mitฤƒ. Paravanele

În primฤƒvara lui 2014, VASILESCU LIA OLGUลขA, primar al Craiovei, cunoscând cฤƒ o societate comercialฤƒ avea în derulare douฤƒ contracte din 2013, i-a cerut  reprezentantului  acestei societฤƒลฃi sฤƒ efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor faลฃade de imobile din centrul Craiovei, împreunฤƒ cu administratorul public al Craiovei, PREDA RADU, (care ลŸtia ลŸi el despre contractele în derulare între societatea comercialฤƒ ลŸi Primฤƒria Craiova), iar sponsorizarea sฤƒ fie realizatฤƒ prin intermediul Asociaลฃiei Pro Craiova. Sponsorizarea a fost efectuatฤƒ de firmฤƒ în primฤƒvara lui 2014, în cuantum de aproximativ 54.000 lei.

În primฤƒvara anului 2014, Olguศ›a VASILESCU, în prezenลฃa  lui PREDA RADU, i-a solicitat patronului firmei care renova Teatrul Craiova (renovare plฤƒtitฤƒ de primฤƒrie), sฤƒ efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor faลฃade de imobile din centrul Craiovei, întrucât în luna mai 2014 urma sฤƒ aibฤƒ loc  Festivalul Shakespeare. Între firmฤƒ ลŸi Asociaลฃia Pro Craiova s-a încheiat contractul de sponsorizare pentru execuลฃie lucrฤƒri, în valoare de 74.000 lei.

"VASILESCU LIA OLGUลขA  a pretins ลŸi primit, pentru ลŸi prin Asociaลฃia Pro Craiova, cu titlu de mitฤƒ, sumele menลฃionate în contractele de sponsorizare, în legฤƒturฤƒ cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, astfel cum sunt acestea prevฤƒzute de art. 61-63 din Legea administraลฃiei publice locale nr. 215/2001" spun procurorii DNA în referatul în care cer arestarea edilului. Scopul demersurilor edilului ar fi fost obศ›inerea, în mod direct, de avantaje nepatrimoniale constând în atragerea de capital electoral.

Lia Olguลฃa Vasilescu  a folosit Asociaลฃia Pro Craiova ca intermediar pentru sponsorizare.

În 2012, Olguศ›a Vasilescu ศ™i-a folosit autoritatea de senator ศ™i vicepreศ™edinte PSD  pentru a obศ›ine mitฤƒ

În 2012, în susลฃinerea candidaturii Liei Olguศ›a Vasilescu la Primฤƒria Craiovei, s-a organizat un concert cu artistul Goran Bregovic, iar costurile concertului ลŸi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Liei Olguศ›a Vasilescu, de un reprezentatnt al unei societฤƒศ›i comerciale care derula contracte cu Primฤƒria Craiova. 

Campania electoralฤƒ a candidatei Lia Olguลฃa Vasilescu la Primฤƒria Municipiului Craiova a fost susลฃinutฤƒ cu materiale de publicitate achitate de firme. Camioane încฤƒrcate cu produse de publicitate electoralฤƒ erau duse, conform indicaลฃiilor date de Lia Olguศ›a Vasilescu, în municipiul Craiova, la locurile unde aceasta spunea sฤƒ fie duse.

Sprijinul financiar  a fost  dat  candidatei la Primฤƒria municipiului Craiova de reprezentanลฃii unor firme, deoarece aceศ™tia au avut în vedere calitatea de senator ลŸi funcลฃia politicฤƒ de vicepreลŸedinte al organizaลฃiei PSD Dolj ลŸi influenลฃa pe care o putea exercita la nivel central ลŸi local, în raport cu diverse contracte cu Primฤƒria.

Toate aceste amฤƒnunte apar în denunศ›urile oamenilor de afaceri, în declaraศ›iile unor co-inculpaศ›i, în declaraศ›iile martorilor ศ™i în documente financiar-contabile.

=====

UPDATE. Olguศ›a Vasilescu a fost reศ›inutฤƒ, miercuri de procurorii DNA, ea fiind acuzatฤƒ de infracศ›iuni de luare de mitฤƒ (4 infracศ›iuni),, folosirea autoritฤƒศ›ii sau influenศ›ei în scopul obศ›inerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracศ›iuni) ศ™i spฤƒlare de bani. 

De asemenea, procurorii anticorupศ›ie au mai dispus punerea în miศ™care a acศ›iunii penale ศ™i mฤƒsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2016, faศ›ฤƒ de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, sub aspectul sฤƒvârศ™irii a douฤƒ infracศ›iuni de complicitate la luare de mitฤƒ ศ™i Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaศ›ii non profit, sub aspectul sฤƒvârศ™irii a patru infracศ›iuni de complicitate la luare de mitฤƒ. 

Mai mulศ›i oameni de afaceri, obligaศ›i de Olguศ›a Vasilescu sฤƒ sponsoriezeze campania electoralฤƒ din 2012

Din ordonanศ›ele întocmite de procurori a rezultat cฤƒ existฤƒ date ศ™i probe potrivit cฤƒrora: ”în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulศ›i oameni de afaceri au fost determinaศ›i de candidatul Vasilescu Lia Olguศ›a, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sฤƒ efectueze diverse sponsorizฤƒri. În scopul obศ›inerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenศ›a pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreศ™edinte al organizaศ›iei judeศ›ene a unui partid politic”, aratฤƒ procurorii.

Anchetatorii aratฤƒ cฤƒ „donaศ›iile” respective, estimate la 135.907 euro, fฤƒcute în condiศ›iile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar ศ™i pentru organizarea unor spectacole în susศ›inerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpatฤƒ, cunoscând cฤƒ provin din sฤƒvârศ™irea infracศ›iunii de folosirea autoritฤƒศ›ii sau influenศ›ei în scopul obศ›inerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Mitฤƒ prin ONG

Pe de altฤƒ parte, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguศ›a a pretins ศ™i primit de la mai mulศ›i oameni de afaceri, pentru ศ™i printr-o asociaศ›ie non profit ( Pro-Craiova) , cu titlu de mitฤƒ, suma totalฤƒ de 544.209, 33 lei, în legฤƒturฤƒ cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, subliniazฤƒ procurorii.
”Concret, în perioada respectivฤƒ, inculpata Vasilescu Lia Olguศ›a, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalศ›i inculpaศ›i, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primฤƒria Craiova, sฤƒ efectueze sponsorizฤƒri cฤƒtre asociaศ›ia reprezentatฤƒ de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuฤƒrii unor lucrฤƒri de reabilitare a faศ›adelor unor clฤƒdiri din municipiul Craiova”, se aratฤƒ într-un cominicat DNA.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitฤƒrile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguศ›a în considerarea atribuศ›iilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultฤƒศ›i în buna desfฤƒศ™urare a contractelor, în efectuarea plฤƒศ›ilor ศ™i în recepศ›ionarea lucrฤƒrilor.
De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaศ›iul public într-o emisiune televizatฤƒ din data de 02 martie 2016.

Complicii, sub control judiciar

Pe timpul cât se aflฤƒ sub control judiciar, inculpaศ›ii Preda Radu Cosmin ศ™i Popescu Elena Daniela trebuie sฤƒ respecte urmฤƒtoarele obligaศ›ii: 

a) sฤƒ se prezinte la organul de urmฤƒrire, la judecฤƒtorul de camerฤƒ preliminarฤƒ sau la instanศ›a de judecatฤƒ ori de câte ori sunt chemaศ›i, 
b) sฤƒ informeze de îndatฤƒ organul judiciar cu privire la schimbarea locuinศ›ei, 
c) sฤƒ se prezinte la organul de poliศ›ie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliศ›ie sau ori de câte ori sunt chemaศ›i,
d) sฤƒ nu depฤƒศ™eascฤƒ limita teritorialฤƒ a României, decât cu încuviinศ›area prealabilฤƒ a organelor judiciare, 
e) sฤƒ comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaศ›ii relevante despre mijloacele sale de existenศ›ฤƒ; 
f) sฤƒ nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menศ›ionate în ordonanศ›a de dispunere a controlului judiciar, 
g) sฤƒ nu deศ›inฤƒ, sฤƒ nu foloseascฤƒ ศ™i sฤƒ nu poarte arme. 

Inculpaศ›ilor Preda Radu Cosmin ศ™i Popescu Elena Daniela li se atrage atenศ›ia cฤƒ, în caz de încฤƒlcare cu rea-credinศ›ฤƒ a obligaศ›iilor care le revin, mฤƒsura controlului judiciar se poate înlocui cu mฤƒsura arestului la domiciliu sau mฤƒsura arestฤƒrii preventive.

Inculpaศ›ilor li s-au adus la cunoศ™tinศ›ฤƒ calitatea procesualฤƒ ศ™i acuzaศ›iile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedurฤƒ penalฤƒ. 

La data de 31 martie 2016, inculpata Vasilescu Lia Olguศ›a urmeazฤƒ sฤƒ fie prezentatฤƒ Tribunalului Bucureศ™ti cu propunere de arestare preventivฤƒ pentru 30 de zile. 

–-

Lia Olguศ›a Vasilescu, primarul din Craiova, s-a prezentat miercuri la sediul DNA. 

Ea le-a spus, zâmbitoare, ziariศ™tilor cฤƒ nu ศ™tie motivul convocฤƒrii. Totuศ™i, ea presupune cฤƒ ar putea fi audiatฤƒ în urma unui denunศ› formulat de omul de afaceri Adrian Mititelu. Sursele României Libere spun, însฤƒ, cฤƒ dosarul în care a fost citatฤƒ nu ar avea legฤƒturฤƒ cu fotbalul.

Surse din Primฤƒria Craiova spun cฤƒ Olguศ›a Vasilescu ar avea calitatea, deocamdatฤƒ, de SUSPECTฤ‚.  Ar fi vorba de un dosar în care se fac investigaศ›ii cu privire la sฤƒvârศ™irea infracศ›iunii de luare de MITฤ‚.

DNA nu a confirmat calitatea în care a fost citatฤƒ primฤƒriศ›a.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ