22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria Sibiu cauta terenuri pentru infiintarea unei noi zone industriale

Primaria Sibiu cauta terenuri pentru infiintarea unei noi zone industriale

Primaria municipiului Sibiu sta cu investitorii la usa, dar nu mai are unde sa-i invite sa se stabileasca, din cauza crizei tot mai acute de terenuri libere pentru investitii. Primarul municipiului, Klaus Johannis, s-a aratat tot mai preocupat de faptul ca orasul, aflat in ultimii patru ani intr-o perioda de vizibila dezvoltare, a ajuns la un prag pe care nu il poate depasi prea usor si ca, din aceasta cauza, investitorii ar putea fi convinsi sa investeasca sume importante in alte zone ale tarii.

Zona industriala Vest a ajuns la capacitate maxima

Din estimarile efectuate la nivelul Primariei reiese ca proiectul infiintarii Zonei Industriale Vest a fost profitabil pentru oras si va aduce profituri si in perioada urmatoare. „Injectiile” de capital atrase in acest mod in domeniul industrial vor ajunge la peste 180 de milioane de euro, iar cetatenii din oras si localitatile rurale din imediata vecinatate a municipiului au primit 1.000 de locuri de munca, cu perspectiva unei cresteri de pana la circa 4.000 in urmatorii ani, pe masura ce investitiile deschise in Zona Industriala Vest vor ajunge la capacitate maxima.
Exemplul municipalitatii din Sibiu a fost rapid preluat si la Medias, unde Consiliul Local a infiintat, la randul sau, o zona de dezvoltare industriala ce incepe sa prinda contur.
Pentru autoritatile din resedinta judetului, insa, problemele incep abia cum, pentru ca Zona Industriala Vest a ajuns la capacitate maxima, cu doar un singur teren de circa patru hectare ramas disponibil pentru eventuale investitii in facilitati de productie.

Sibiul – un oras inghesuit

„Municipiul Sibiu nu mai are la ora actuala teren pentru o alta zona industriala. Nu voi abandona ideea de a dezvolta o alta zona industriala, dar trebuie sa gasim pe viitor terenurile potrivite pentru un alt asemenea proiect”, a spus primarul Johannis.
Cautarile pentru terenuri libere nu se limiteaza doar pentru cele cu eventuala destinatie industriala. Primaria are nevoie de parcele care sa poata fi folosite si pentru constructia de locuinte sau pentru investitia in noi unitati de invatamant.
Specialistii in domeniul imobiliar apreciaza ca una dintre solutii va fi aceea ca orasul sa „inghita” din punct de vedere administrativ comunele din jurul sau, respectiv Selimbar, Sura Mare si Sura Mica. Dar acest proces va fi unul lung si anevoios, cu efecte si costuri ce nu pot fi inca estimate cu certitudine.
Pe de alta parte, pentru ca in Zona Industriala Vest, Primaria mai detine o singura parcela disponibila, planurile de vanzare a acesteia au fost amanate. „Este bine sa ai o rezerva si asteptam sa obtinem pretul cel mai bun”, a adaugat edilul.

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă