Gălățenii care locuiesc în cele aproape 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă de la 1 aprilie, când sistemul a fost oprit din cauza blocajului financiar provocat de neplata facturilor și încă nu știu dacă la iarna viitoare vor avea sau nu căldură.
Societatea care furnizează energia termică, CET-ul Electrocentrale SA este în insolvență, iar distribuitorul local, Apaterm SA este în faliment. Municipalitatea a transferat o parte din instalațiile și angajații Apaterm la o nouă societate locală de distribuție, Calorgal SA Galați, dar nici măcar teoretic nu poate fi reluată furnizarea apei calde și a căldurii din cauză că numai 174 de asociații de proprietari din totalul celor 660 au semnat contractele cu Calorgal.
Noile contracte prevăd și încheierea unor convenții individuale prin care proprietarii de apartamente sunt de acord ca atunci când au restanțe la plata facturilor pentru apă caldă și încălzire reprezentanții Calorgal să poată să intre în apartamente pentru a le blinda instalațiile. Din această cauză, mulți dintre administratorii de asociații spun că trebuie să îi consulte pe proprietarii din bloc înainte de a lua o decizie în ce privește încheierea contractului.
Nici o variantă de repornire a termoficării
Dar nici asociațiile care au încheiat contractele cu Calorgal nu au vreo perspectivă în ceea ce privește încălzirea apartamentelor în iarna 2015/2016. La Galați a fost o echipă de specialiști de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au analizat situația și variantele de reluare a furnizării energiei termice și posibila finanțare a lucrărilor, dar deocamdată nu a fost luată nici o decizie.
„Referitor la furnizarea agentului termic pentru furnizarea energiei termice pentru încălzire în iarna acestui an sunt în continuare subiecte de discuție. Noi am fost în evaluare cu Electrocentrale și Calorgal de către un colectiv de specialiști de la BERD, au venit, au discutat cu cei din producție, transport și distribuția energiei termice, au făcut scenarii cu privire la reluarea furnizării. Până la momentul de față, scenariile sau variantele pentru furnizarea agentului termic pentru iarna viitoare nu au căpătat o cale de urmat imediat, având în vedere volumul mare al lucrărilor de reparații și modernizare și de redimensionare a instalațiilor. În cel mai limitativ scenariu, cheltuielile depășesc 60 de milioane de euro. Încă nu sutem în postura în care să luăm o decizie, pentru că nu au fost prezentate documentele finale pe studiile care s-au făcut. Când o să fim gata o să facem o conferință de presă“, ne-a declarat viceprimarul Florin Popa.
Joi este așteptată vizita la Galați a ministrului Energiei, Adrian Gerea, care ar putea determina luarea unei decizii.
CET-ul cere Primăriei scrisoare de garanție bancară
O altă problemă este aceea că CET-ul Electrocentrale este în insolvență și creditorii, dintre care cei importanți sunt Romgaz și Transgaz, solicită prin administratorul special al CET-ului ca municipalitatea să garanteze plata facturilor pentru energia termică furnizată. Practic, Electrocentrale a condiționat reluarea furnizării energiei termice către noul distribuitor local, Calorgal SA, de încheierea unui protocol prin care să se prevadă că Primăria Galați să depună o scrisoare de garanție bancară prin care să fie garantată plata de la bugetul local a facturilor emise de Electrocentrale pentru energia termică furnizată Calorgalului. Evident, Primăria Galați nu este de acord.
„Au existat discuții în legătură cu modalitatea de plată și eventualele garanții care trebuie asigurate de cei care sunt beneficiarii energiei termice, pentru că noi, ca administrație publică avem doar obligația să asigurăm subvenția pentru furnizarea agentului termic, să asigurăm din resurse proprii eliminarea pierderilor induse în sistem, dar să ni se ceară scrisori de garanție, să garantăm cu veniturile de la bugetul local pentru neplata facturilor de către asociațiile de proprietari vă dați seama că e un lucru imposibil de acceptat de către noi“, a mai adăugat viceprimarul Florin Popa.