14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimăria Constanţa amână renovarea Muzeului de Artă

Primăria Constanţa amână renovarea Muzeului de Artă

Pentru al treilea an consecutiv, conducerea Muzeului de Artă Populară a depus la Primăria Constanţa documentaţia necesară pentru proiectul ce are drept scop reabilitarea şi consolidarea faţadei instituţiei de cultură.  

„Anul trecut am predat documentaţia la Primăria Constanţa, pentru că mi s-a solicitat, fiind nişte fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, urmând să fim programaţi pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii intrând la categoria clădiri –monumente de arhitectură din categoria A. Nu ne-a venit încă nici un răspuns, dar când ni s-a cerut proiectul de buget pe anul 2014 de către Primăria municipiului Constanţa pe lista de investiţii, eu am dat costurile la toate etapele care  prevăd consolidarea, restaurarea de clădire, cu expertiză tehnică în avans”, ne-a spus directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.

Dacă vor veni banii, lucrările ar putea începe imediat, cel mai devreme din luna martie a acestui an. Proiectul prevede doi paşi: expertiza tehnică şi reparaţia propriu-zisă.  Se va lucra numai cu echipe atestate de Ministerul Culturii.

„Expertiza îţi spune care este stadiul clădirii. Din punctul de vedere al rezistenţei acesteia, eu sunt convinsă că ceea ce s-a făcut până în 1990 privind consolidarea clădirii este foarte bine făcut. Între 1988-1989 s-au făcut reparaţii capitale, cu o singură exepţie, atunci nu s-au realizat reparaţii, nu ştiu din ce motiv, la balcon şi la stâlpii care susţin balconul”, mai spune directorul constănţean.

Clădirea a tot fost reparată. În perioada reabilitării capitale s-au turnat stâlpi de rezistenţă. De-a lungul timpului, clădirea Muzeului de Artă Populară, construită între 1893 şi 1896, a avut mai multe funcţiuni.  Între anii 1896 şi 1906 acest spaţiu a găzduit Primăria Comunei Constanţa, iar între 1906 şi 1969, pe timpul primarului Ion Bănescu, a fost Palatul Poştelor.

Expertiza tehnică pentru acest proiect  ar costa 67.000 de lei, documentaţia tehnică ar valora 35.000 de lei, faza a treia a proiectului ar fi 46.000 de lei, iar execuţia lucrărilor costă 902.000 lei. 

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă