6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei: Afaceri imobiliare de sute de milioane discutate pe ultima sută...

Primăria Capitalei: Afaceri imobiliare de sute de milioane discutate pe ultima sută de metri

Pentru că de la 1 februarie se schimbă legislaţia în domeniul urbanismului, edilii se grăbesc să se pronunţe în privinţa planurilor urbanistice realizate după vechile reguli. Astfel, afaceri imobiliare spectaculoase pot primi undă verde, înainte de a se aplica unele condiţii mai stricte.

Un turn de 100 de metri în zona Răzoare, birouri şi locuinţe în Floreasca, blocuri chiar lângă Parcul Tineretului, un hotel pe Bd. Iancu de Hunedoara şi clădiri pe spaţiul verde în zona Poligrafiei sunt doar câteva dintre cele 105 proiecte supuse la vot în şedinţa de azi. De ce se grăbesc investitorii şi edilii?

Cei care vor dori să primească aprobări din partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi a primăriei pentru diverse proiecte imobiliare vor fi nevoiţi să respecte reguli mai stricte, începând cu 1 februarie, de când va intra în vigoare OG nr. 7/2011.

Astfel, planurile urbanistice zonale nu vor mai putea fi iniţiate de privaţi decât în următoarele situaţii: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructură de transport etc.

În rest, documentaţiile de urbanism vor fi iniţiate doar de municipalitate. În această situaţie, persoanele care au terenuri mici şi doresc să construiască mai mult decât prevede regulamentul local de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru, decât dacă vor convinge primăria să modifice toată zona.

O altă modificare este că nu se mai poate depăşi coeficientul de utilizare a terenului (CUT)- care reprezintă raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată a imobilului şi suprafaţa de teren pe care s-a construit- aprobat iniţial cu mai mult de 20%. Depăşirea se va putea face numai în condiţii de dezvoltare urbanistică temeinic fundamentată, la cererea primăriei, iar zonele cu CUT mai mare de 4 se stabilesc numai prin Planul Urbanistic General (PUG).

Grabă pentru aprobări

În aceste condiţii, edilii se grăbesc să supună aprobării 105 planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) prin se admite creşterea CUT cu mai mult de 20% şi ridicarea de clădiri pentru care investitorii încă mai au posibilitatea să propună ei singuri PUZ.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, spune că este vorba despre o obligaţie legală a primăriei şi că au fost introduse aşa de multe PUZ-uri pe ordinea de zi pentru a se evita procesele cu cei care au depus deja actele la primărie şi nu s-ar mai încadra în noua procedură. Dacă PUZ-urile nu vor trece în şedinţa de azi, ele pot fi reluate pe noua procedură, însă procesul va fi mai complicat, a precizat Pătraşcu.

Nu de aceeaşi părere este preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, care a arătat în repetate rânduri abuzurile în domeniul urbanistic în Capitală. „Primăria Capitalei îşi recunoaşte astfel neputinţa de a gestiona dezvoltarea urbană în interesul public şi totala subordonare în faţa intereselor private. De ce mai plătim o direcţie de urbanism şi o direcţie juridică la Primăria Capitalei, dacă Primăria aprobă toate proiectele primite de la privaţi, de frica unor procese?”, a declarat Nicuşor Dan.

Proiecte pe spaţiul verde

Printre proiectele importante supuse la vot astăzi, se află turnul înalt de 100 de metri care ar urma să se construiască în zona Răzoare şi care a primit undă verde în vară de la Comisia Tehnică de Urbanism.

Problema este că acel turn se va ridica pe spaţiul verde, iar legislaţia interzice construirea pe zonele verzi sau schimbarea destinaţiei acestora. Acest lucru a fost posibil prin aprobarea unui PUZ în 2008 pentru o lucrare la infrastructură şi pe care a fost trecut şi „un accent de înălţime”.

Tot pe spaţiul verde ar urma să se construiască locuinţe şi birouri în zona Poligrafiei, pe un teren de 1,3 hectare, care în Planul Urbanistic General este inclus în categoria parcuri şi grădini. Deţinătorul terenului a dat în judecată primăria şi a obligat-o să urgenteze demersurile pentru a-i aproba începerea construcţiilor. Edilii i-au eliberat avizul de urbanism şi acum supun proiectul la vot, deşi arată explicit în expunerea de motive că este ilegală ocuparea spaţiul verde cu clădiri.

Şi la marginea Parcului Tineretului e foarte posibil să apară clădiri, dacă se va aproba PUZ-ul cerut de proprietarii terenului şi care a mai primit o dată undă verde în 2005.

Construcţii în zone de lux

În afară de proiectele pe spaţiul verde, în şedinţa de azi se vor mai discuta şi unele de mare amploare sau care ar urma să se construiască în zone foarte bine cotate din punct de vedere imobiliar. Este vorba despre un hotel înalt de 30 metri, pe Bd. Iancu de Hunedoara nr. 54, un ansamblu de locuinţe, birouri, lăcaşe de cult, servicii etc. pe Şoseaua Odăi – Şoseaua Bucureşti – Ploieşti – Jandarmeriei, pe un teren de 730 de hectare la care a fost modificat CUT de la 1,3 la 2,4, ceea ce prin noua legislaţie nu s-ar mai putea face decât foarte greu.

Pe Bd. Primăverii nr. 47-49, o persoană a cerut aprobare pentru a construi un imobil cu înălţimea de 23 de metri pentru locuinţe şi birouri, iar pe Calea Floreasca nr. 71, CUT a fost modificat de la 1,3 la 3,4 pentru clădiri de birouri cu spaţii comerciale. O mărire semnificativă a CUT, de la 2,5 la 3,6, a fost şi la proiectul de pe strada Pridvorului, de lângă Parcul Tineretului, unde ar urma să apară alte clădiri.  
 

 

Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă