16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPrima zi a Consiliului European de vara

Prima zi a Consiliului European de vara

Sefii de state si guverne din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene se intalnesc, astazi si maine, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, pentru a lua o decizie in ceea ce priveste viitorul Tratatului constitutional si, implicit, viitorul Europei si al cetatenilor ei, transmite Rompres. La lucrarile summitului vor participa, ca reprezentanti ai Romaniei, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Inca de la inceputul mandatului, presedintia germana a UE si cancelarul federal, Angela Merkel, au depus eforturi deosebite pentru a convinge statele membre sa accepte un compromis in ceea ce priveste Tratatul constitutional – sau 'tratatul reformat' dupa cum il numea recent presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso – incercand sa promoveze o varianta modificata a textului semnat in 2004, ratificat de 18 din cele 27 de state membre, dar respins prin referendum in Franta si Olanda.

Germania spera ca summitul care va incepe joi va mandata organizarea unei Conferinte interguvernamentale, ce ar urma sa aiba loc in timpul presedintiei portugheze a UE, care sa faca posibila gasirea unei solutii de compromis in privinta Tratatului.

Cu toate acestea, nici in prezent nu este sigur daca 'Cei 27' vor reusi sa ajunga la un acord asupra variantei finale a documentului, care presedintia germana doreste sa fie adoptat si ratificat de toate tarile UE pana la alegerile europene din 2009. Si asta, din cauza opozitiei manifestate de Polonia si Marea Britanie, nemultumite de actuala forma a textului. Varsovia doreste introducerea in viitorul tratat a principiului 'radacinii patrate' – avand la baza numarul populatiei statelor membre – in cazul sistemului de vot in Consiliul UE, in vreme ce Londra considera ca renuntarea la cel de-al treilea 'pilon' al Tratatului de la Maastricht – justitia si afacerile interne – este de natura sa ii afecteze propriile interese.

Dupa o perioada de reflectie de doi ani, care a urmat referendumurilor din Franta si Olanda si a prilejuit desfasurarea a numeroase dezbateri pe tema mecanismelor de functionare a Uniunii Europene in ansamblu, liderii europeni trebuie sa gaseasca acum o solutie care sa permita reformarea si implementarea reformelor necesare fara de care UE nu va putea face fata provocarilor care tin, pe de o parte, de existenta a 27 de state membre, iar pe de alta, de impactul globalizarii, care se traduce mai exact prin presiunea tot mai mare – in principal economica – exercitata de tari in curs de dezvoltare precum China sau India.

"In urma consultarilor pe care le-am purtat in ultimele luni, a sosit momentul sa stabilim foaia de parcurs pentru reformarea Tratatelor", declara recent cancelarul Angela Merkel, adaugand ca, "in plus, este nevoie sa luam masuri practice cu impact imediat si pozitiv asupra vietii cotidiene a cetatenilor, motiv pentru care concluziile la care vom ajunge vor da un impuls important in diferite domenii".

Summitul va incepe la ora 17.30 cu o reuniune a sefilor de state si guverne care vor discuta despre aderarea Maltei si Ciprului la zona euro, motiv pentru care la discutii va participa si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet.

Apoi, la ora 18.00 este programata traditionala fotografie de familie, urmata de un schimb de opinii cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering. Cina, programata sa inceapa la ora 19.00, va prilejui o prima discutie pe marginea reformarii Tratatului UE.

Separat, ministrii de Externe ai UE se vor intalni pentru a discuta despre situatia din Balcanii de Vest, relatiile UE-Africa, relatiile UE cu Brazilia si aspecte generale privind actualele si viitoarele misiuni ale UE.

Dezbaterile vor continua vineri si se vor incheia cu adoptarea concluziilor Consiliului European.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă