16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPrima staţie de alimentare pentru maşini electrice din România a fost deschisă...

Prima staţie de alimentare pentru maşini electrice din România a fost deschisă în Capitală

Prima staţie de alimentare a maşinilor electrice din România a fost inaugurată miercuri în Bucureşti, în prezenţa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a încurajat autorităţile locale şi centrale să sprijine astfel de iniţiative, considerate benefice şi cu un impact major în reducerea poluării, informează NewsIn.

„Se discută despre dezvoltare durabilă, despre resursele de energie regenerabilă, despre posibilităţile viitorului. Administraţia publică centrală şi locală trebuie să asigure condiţiile necesare pentru maşinile care nu poluează şi să dea o şansă producătorilor să introducă pe piaţă astfel de automobile. Dacă nu ai o infrastructură bine pusă la punct, este greu să te deplasezi dintr-un oraş în altul”, a subliniat Borbely.

În acest context, demnitarul a spus că va discuta cu cu primăriile, companiile şi supermarketurile care au posibilitatea să amplaseze staţii de alimentare pentru maşini electrice.

Potrivit lui Laszlo Borbely, populaţia poate fi convinsă să utilizeze automobile cu un grad scăzut de poluare „numai prin decizii economice şi politice„.

„Vom analiza polisibiltăţile prin care să sprijinim astfel de iniţiative”, a afirmat demnitarul, care a subliniat că, prin Carta Verde a Transportului, se preconizează ca până în 2030 jumătate dintre maşinile din Uniunea Europeană să fie pe bază de hibrid sau electrice.

Demnitarul a precizat, cu acelaşi prilej, că un automobil încărcat electric are o autonomie de până la 160 de kilometri. Alimentarea cu energie electrică se poate face la orice priză, chiar şi în garajul propriu, însă costul unui încărcător variază între 400 de euro şi 7.000 de euro, în funcţie de durata de încărcare. Încărcarea normală durează între şase şi opt ore, cea rapidă se face între două şi trei ore, iar încărcarea foarte rapidă durează între 20 şi 30 de minute.

Încărcarea la staţiile de alimentare se poate face pe bază de carduri personalizate pentru utilizatorul maşinii electrice, iar un „plin” costă între trei şi şase lei. O maşină electrică poate fi cumpărată cu minimum 30.000 de euro.

Inaugurarea primei staţii de încărcare pentru automobile electrice din România şi a primei maşini electrice Mitsubishi a avut loc la sediul CNTEE Transelectrica SA. Bucureşti.

Cele mai citite

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă