2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLIVE TEXT. Atac fără precedent al președintelui Iohannis la adresa infractorilor-politicieni, în...

LIVE TEXT. Atac fără precedent al președintelui Iohannis la adresa infractorilor-politicieni, în prima ședință a noului CSM. Amnistia și grațierea, dezideratul unor politicieni, pun în pericol statul de drept în România. ATAC direct și la adresa ministrului Justiție, a președinților camerelor Parlamentului

La 6 ianuarie 2017, potrivit legii, în prezența președintelui țării, Klaus Iohannis, se constituie noul Consiliu Superior al Magistraturii pentru un mandat nou, de șase ani. Din componența noului CSM vor lipsi reprezentații societății civile. Nu din cauza viscolului, ci din cauză că Senatul a UITAT să-i aleagă. La deschiderea festivităților participă și membrii vechiului CSM, care predau ștafeta.

UPDATE ora 11.10

Președintele Klaus Iohannis a intrat în sala de ședință a CSM. A dat mâna cu fiecare nou membru al Consiliului, făcând înconjurul mesei, după care s-a intonat Imnul României. 

Președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea,  deschide ședința de constituire a noului CSM. Tarcea spune că din păcate acum, Justiția este făcută de toate lumea, în toate locurile, nu numai în pretoriul Justiției. De aceea este necesar ca noul CSM să apere independența Justiției, să participe la construirea unor legi bune. "Judecătorii sunt atât de independenți și corecți  cât vor ei să fie" spune Tarcea.

Tarcea salută prezența președintelui Iohannis și pe consiliera acestuia pe Justiție, Simina Tănăsescu. 

Președintele Iohannis, așezat între președintele ICCJ și ministrul Justiției, Florin Iordache, îi felicită pe noii membri ai CSM aleși de procurori și judecători în adunări generale.  El își începe discursul cu enunțul articolului 133, alin 1, din Constituție, care definește activitatea CSM – "CSM este garantul independenței Justiției".  Președintele Ioahnis spune că "independența Justiției înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor și procurorilor. Și nimeni nu este deasupra legii (…) Sunt unii cărora le convine să fie deasupra legii si mă refer la aceia care, de regulă, au funcții publice" spune Iohannis.

Ce a mai pus președintele:

>O democrație fără independența Justiției, fără stat de drept nu există. Sistemul Justiției nu are cum să-și păstreze singură independența. Celelalte structuri ale statului trebuie să ajute ca să fie păstrată independența Justiției.

>Stabilitatea și securitatea României sunt posibile numai cu un stat de drept, cu o Justiție independentă.

>"Dvs ( membrii CSM -n.n.) nu numai că sunteți cei care respectați si aplicați legea, ci sunteți repere morale. Dvs nu trebuie să vă izolați și să nu comunicați când nu sunt respectate legile, independența dvs. Trebuie să le spuneți tare. Altfel, ajungem în situații paradoxale ca infractorii să spună cum se face statul de drept, iar dvs nu reacționați din modestie".

>"Sunt politicieni care au impresia că dacă au un dosar penal, sunt condamnați, tot sunt buni, că au luat multe voturi"

>Politicienii au tentința de a acapara puterea. La unii apare nevoia excesivă de putere și atunci apare un pericol, iar dvs sunteți chemați să blocați aceste imixtiuni

>Când simțiți presiune mari, fiți fermi, nu obedienți! Refuzați imixtiunea politicului . Doar așa putem construi o Românie demnă, o democrație puternică, printr-o Justiție puternică.

>"Ministrul Justiției – domnule ministru nu mi-o luați în nume de rău -, ați spus că trebuie să luați în discuție amnistia si grațiere.(…) Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege pentru că i-ar scapa de toate problemele. (…) Nu pot să nu văd că președintele Camerei Deputaților este un condamnat penal și cu o urmărire penală în curs, că presedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este ceea ce numesc eu circumstanțe îngrijorătoare(…) Dacă sunt acceptate legi care amnistiază și gratiaza, precedentul creat ar duce la dispariția egalității în fața legii, ar duce România pe o traiectorie care o îndepartează de valorile europene, de valorile euro-atlantice în care cred marea majoritate a românilor . Un astfel de demers – o lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai unor hoți, care pot fi periculosi (…), dar care ar albi dosarele politicenilor -, ar fi o catastrofă pentru democrația românească. Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul și, ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care cu siguranță că le veți cantări așa cum se cuvine"

>"Dacă legile vor fi aplicate riguros de către magistrați, infractorii vor avea de ce să se teamă", a mai spus președintele țării.

UPDATE ora 10.00

Președintele Mircea Aron, judecător, căruia îi expiră astăzi mandatul, a deschis procedura de predare a ștafetei printr-un discurs în care recomanda noului CSM să păstreze actualul statut al magistraților. Grija lui Mircea Aron este ca printr-o eventuală modificare legislativă privind răspunderea magistratilor să nu fie afectată independența acestora. Mircea Aron a fost ales în CSM ca  judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Vicepreședintele în exercițiu Luminița Palade, procuror, le mulțumește viitorilor membri CSM care în anul 2016 au luptat pentru drepturile salariale ale procurorilor și judecătorilor. De asemenea, le recomandă  să acționeze pentru interesele Justiției, nu pentru interesele altora.

Discuțiile dintre vechii membri ai CSM și cei care urmează să-și înceapă astăzi mandatul sunt moderate de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, membru de drept al Consiliului.

Vechii membri ai Consiliului le fac recomandări noilor membri. Principală recomandare susținută de mai toți  foștii membri CSM (de azi) a fost ca membrii Consiliului să fie uniți, să nu se lase dezbinați de politicieni, să nu facă declarații presei  fără a respecta ghidul de comunicare, să aibă grijă ca modificările legislative pe care le vor susține să nu afecteze independența magistraților. Nereușita clamată de mai toți membri a fost nerealizarea unei noi legislații care să reglementeze funcționarea Justiției.

Corina Dumitrescu, membru în vechiul CSM din partea societății civile, susține că poziția celor doi reprezentanți ai societății civile în Consiliu trebuie să fie de observatori. Nu amintește de absența celor doi membri din noul CSM, care nu au fost aleși de Senat prin nerespectarea legii.

Marius Tănase, fost președinte al CSM, le recomandă să ia apărarea reputației magistraților atacați pe nedrept. Le cere să promoveze magistrați bine pregătiți. 

Judecătorul Cristi Dănileț le recomandă viitorilor membri CSM să poarte discuții aprinse cu ușile închise pentru a se menține unitatea magistraților. "Să nu uităm că suntem în slujba cetățeanului, că suntem în serviciul public" spune Dănileț, amintind că sunt prea mulți magistrați corupți în sistem. De asemenea, le recomandă să nu poarte dialoguri informale cu politicienii, care se vor înghesui să le facă invitații, ci să le refuze din start.

––

Din CSM trebuie să facă parte 15 magistrați aleși în adunările generale ale procurorilor și judecătorilor, doi reprezentanți ai societății civile, aleși de Senat, precum și trei membri de drept, respectiv ministrul Justiției, Florin Iordache, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, și procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Președintele Senatului nu respectă instituția CSM-ului, garantul independeței Justiției

De la festivitatea constituirii noului CSM pentru mandatul de șase ani lipsesc cei doi reprezentanți ai societății civile. De ce? Pentru că Senatul României pur și simplu NU i-a ales.

Candidaturile au fost depuse din timp, încă de acum trei luni, dar Senatul, prin președintele fost și actual, Călin Popescu Tăriceanu, Biroul Permanent și Comisia Judică ale Senatului NU și-au făcut timp să programeze audieri și să-i voteze în plen pe viitorii membri, după cum România Liberă a dezvăluit deja. Mesajul transmis este că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și senatorii majoritarii ai PSD și ALDE nu sunt interesați cu adevărat de respectarea legii, de garantarea independenței justiției.

Desigur, CSM poate avea cvorum și fără cei doi reprezentanți ai societății civile, dar ignorarea alegerii acestora poate însemna nerespectarea regulilor statului de drept.

 Prin reprezentanții societății civile, consiliul este ținut sub control cu privire la respectarea independenței Justiției inclusiv de către magistrații-membri CSM.

Calendarul primei zile de lucru a CSM

Magistrații aleși în CSM și membrii de drept din componența noului consiliu se întrunesc, potrivit programului, la ora 9.30 cu membrii cărora li se termină mandatul astăzi.

La ora 11.00, în prezența președintelui țării Klaus Iohannis are loc ședința de constituire a noului CSM. Când președintele țării participă la ședințele CSM, le și conduce.

La ora 12.30 se alege, prin vot secret, conducerea CSM reprezentată de președintele și vicepreședintele Consiliului. Mandatul conducerii CSM este de un an. Tot astăzi se constituie comisiile de lucru ale acestei instituții care garantează independența Justiției.  De la festivități și mai ales de la vot vor lipsi reprezentanții societății civile.

Cine sunt candidații societății civile pentru cele două locuri rezervate societății civile, ignorați de Senat

Pentru cele două locuri din CSM se luptă șapte candidați și anume controversatul Victor Alistar, apropiat al lui Victor Ponta, director executiv al Transparency România (s-a auto-propus!), avocatul Antonie Popescu (propus de Fundația Centrul de Resurse Juridice și susținut de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Răzvan Codru Vrabie (propus de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki APADOR — CH), Mădălina Tomescu (propusă de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării și Egalității de Șanse), Marian Dragoș Rădulescu (Forumul Regional pentru Drepturile Omului), Ion Radu Motica (propus de Uniunea Națională a Notarilor Publici), Romeu Chelariu (propus de Fundația "Camera de Arbitraj și Mediere" din Iași).

Preferatul PSD, implicat în scandaluri publice

Dintre candidați, în scandaluri publice a apărut  doar Victor Alistar, în 2012, când a fost susținut de Victor Ponta, pe atunci premier, pe diverse înalte funcții publice pe care a fost obligat să le părăsească deoarece avea o interdicție de a ocupa astfel de funcții din cauza unui verdict de incompatibilitate.

Între funcțiile pe care a fost obligat să le părăsesacă a fost și aceea de membru CSM. Nu înainte de a participa la ședințe și de a vota ca membru CSM.

Acum, Alistar a scăpat de perioada de interdicție, dar potrivit legii 317/2004 nu are dreptul să mai candideze. Potrivit actului normativ care reglementează funcționarea CSM, o persoană poate avea doar un singur mandat de membru al consiliului, indiferent de de mărimea mandatului

Cine sunt magistrații validați pentru CSM

Nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale magistraților au fost validați de Senat. Din noul CSM fac parte  Simona Camelia Marcu – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mariana Ghenea –  judecăâtor la ÎCCJ, Lia Savonea – judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – judecător la Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – judecător la Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – judecător la Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – judecător la Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – judecător la Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu – judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru – procuror la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Cristian Mihai Ban- procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Dintre aceștia, la data de 6 ianuarie vor fi aleși, prin vot secret, președintele și vicepreședintele CSM. Lista magistraţilor aleşi ca membri CSM a fost validată de Senat la data de 28 decembrie 2016.

 

 

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă