15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPrima invatatoare in spatiu

Prima invatatoare in spatiu

Naveta spatiala Endeavour a ajuns ieri pe orbita, avand la bord o invatatoare in varsta de 55 de ani, prima care ajunge in spatiu, dupa ce Christa McAuliffe a murit in explozia navetei Challenger.

"Pentru Barbara Morgan si colegii ei de echipaj, ora a inceput", a anuntat echipa de control a misiunii, confirmand lansarea cu succes a navetei Endeavour. Dintre cei sapte membri ai echipajului, Barbara Morgan, in varsta de 55 de ani, este privita cu cel mai mare interes, fiind prima invatatoare care ajunge in spatiu dupa tragedia din ianuarie 1986, cand naveta Challenger, avand-o la bord pe Christa McAuliffe, a explodat la doar 73 de secunde dupa lansare.
Barbara Morgan a fost dublura Christei McAuliffe, antrenandu-se impreuna cu acesta. Dupa catastrofa care a pus capat misiunii Challenger, ea a revenit in invatamant pana in 1998, cand si-a reluat pregatirea in programele NASA.
Endeavour ramane pe orbita o zi, timp in care este scanat scutului termic al navetei, procedura de verificare standard pentru toate misiunile in spatiu dupa tragedia din 2003, cand naveta Columbia a luat foc la reintrarea in atmosfera.
Astazi, naveta se va conecta la Statia Spatiala Internationala, astronautii urmand sa participe la lucrarile de extindere a acesteia si de instalare a unor noi echipamente sau inlocuire a unora defecte, avand prevazute si trei iesiri in spatiu, la care s-ar putea adauga o a patra. Barbara Morgan va tine si o lectie din spatiu, pentru elevii ei din Idaho, la care vor putea asista si elevi din Virginia si Massachusetts.
Succesul misiunii este cu atat mai important cu cat NASA a fost discreditata recent prin publicarea informatiei ca a autorizat plecarea in misiune a unor astronauti in stare de ebrietate, lucru dezmintit categoric de responsabili ai programului spatial american si de comandantul misiunii Endeavour, Scott Kelly, un veteran al zborurilor in spatiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă