Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat, ieri, castigatorul concursului pentru postul de director general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Cea care a reusit sa castige functia este cercetatoarea Viorica Crisan.
Concursul, desfasurat in data de 18 iulie, a fost reluat in urma contestatiei depuse de profesorul Alexandru Diaconescu, care a participat si el la examenul din 5 iunie. Atunci era pusa sub indoiala obiectivitatea comisiei, care avea printre membri pe arheologul Sorin Cocis, de la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca. De aceasta data, desi a iesit tot pe locul secund, profesorul Alexandru Diaconescu a declarat ca nu va depune nici o contestatie.
„Nu mai e cazul. Comisia a fost alcatuita din trei specialisti in domeniu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Nu mai am ce comenta fata de rezultatele afisate de minister”, a subliniat acesta.
Viorica Crisan, specialista in civilizatia dacilor, este prima femeie la conducerea muzeului, care se asaza intr-un fotoliu ocupat odinioara de celebrul istoric Constantin Daicoviciu. Proiectul ei de management urmareste, in principal, refacerea expozitiei permanente si organizarea in continuare de expozitii temporare, precum si probleme legate de renovarea si aspectul cladirii, dar si de imagine a institutiei, care a fost mai des citata in presa, in legatura cu demisia vechiului director, Ion Piso.
De altfel, Piso a declarat public de mai multe ori, ca in urma procesului intentat MCC, va castiga cauza in instanta, dupa care va reveni la carma muzeului clujean. Una dintre prioritatile expuse de Viorica Crisan in proiectul ei de management a fost acela de realizare a unei expozitii dedicate istoriei orasului Cluj-Napoca si a imprejurimilor.
In legatura cu procesul dintre Ioan Piso si MCC, noul director recunoaste ca se afla, oarecum, intr-o situatie mai delicata, insa a spus ca isi va prelua functia de conducere cu toate atributiunile, incepand de saptamana viitoare, dupa ce se va intoarce din Covasna, unde se afla la sapaturi arheologice la Cetatea Zanelor, un sit din perioada dacilor.