» Dupa dezvaluirile privind legaturile sale cu "regele aluminiului", oligarhul rus Oleg Deripaska, noul ministru britanic al Comertului, Peter Mandelson, este in centrul unui nou scandal.
Peter Mandelson a fost innobilat ieri, devenind baron de Hartlepool si Foy, cu titlul de lord, dar aceasta stire a fost eclipsata de un nou scandal. Potrivit presei britanice, colegii din Ca-mera Lorzilor fac presiuni asupra lui Mandelson pentru a-l convinge sa renunte la "prima de aur" de 1,2 milioane euro (un milion de lire sterline) la care are dreptul la plecarea din Comisia Europeana, suma considerata "scandaloasa" in conditiile gravei crize financiare internationale.
Regulamentul UE prevede ca orice comisar european care a detinut aceasta functie mai mult de trei ani are dreptul la jumatate din venitul anual de 231.000 euro (182.490 lire sterline), timp de trei ani dupa renun-tarea la post, daca aceasta suma adu-nata cu venitul obtinut in noua functie nu depaseste salariul de comisar european.
Mandelson, care a demisionat din functia de comisar european pentru comert pentru a deveni ministru al Comertului in cabinetul britanic, indeplineste aceste conditii si ar putea primi anual, timp de trei ani, cate 98.000 euro (78.000 lire sterline), cu un tratament preferential la impozitare. In plus, dupa ce va implini 65 de ani, Mandelson (care are acum 55 de ani) poate primi o pensie suplimentara de aproape 40.000 euro (31.000 lire sterline) anual. Politicienii britanici sustin ca Mandelson ar trebui sa refuze aceste recompense financiare. "Nu e aceeasi situatie ca atunci cand cineva isi pierde locul de munca. El a venit in guvern cu un salariu bun, de ministru. Daca ia acesti bani, ar fi un exemplu negativ dat de un guvern care altfel critica platile compensatorii si bonusurile practicate in City", a declarat David Heathcoat-Amory, din Partidul Conservator.
» Ancheta OLAF
Departamentul pentru comert al CE pare extrem de expus la tentatii, fostul comisar european Peter Mandelson nefiind singurul care a trezit suspiciuni. Recent OLAF a deschis o ancheta preliminara in cazul unui director din acest departament, Fritz-Harald Wenig, dupa ce doi jurnalisti de la Times, care s-au dat drept lobbyisti, au obtinut de la el informatii preferentiale in schimbul promisiunii unor recompense generoase. Wenig le-a dat celor doi jurnalisti, pe care ii credea reprezentanti ai unui om de afaceri chinez, informatii despre companiile chineze care urmau sa obtina scutiri de taxe vamale. El le-a mai spus si despre intentia comisarului european pentru comert de a sprijini introducerea de noi taxe vamale pentru importurile de incaltaminte din China.