7.2 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrima bursa transatlantica

Prima bursa transatlantica

Fuziunea dintre Bursa din New York (NYSE) si corporatia bursiera europeana Euronext anuntata ieri a dus la crearea primei burse transatlantice, fiind in acelasi timp si un pas important spre o piata „cu o singura oprire” pentru toate instrumentele financiare, care va avea si avantajul ca va putea opera 12 ore.
Euronext a preferat propunerea NYSE celei avansate de Deutsche Boerse din Berlin, optiunea fiind primita cu preocupare in Europa. Analistii sunt unanimi in a aprecia ca fuziunea va provoca o reactie in lant, bursele europene si din intreaga lume fiind silite sa caute parteneriate pentru a-si putea consolida pozitia pe piata. Intrarea in forta a unei burse americane pe piata europeana este, de asemenea, un motiv de ingrijorare, cu atat mai mult cu cat operatiunea are si un considerabil substrat politic. Comentariile europene sunt relevante, prima reactie venind de la Berlin. „Guvernul german ramane la aprecierea de principiu potrivit careia nu ar fi fost doar de dorit, ci chiar o cerinta a pietei, sa se creeze o alianta intre bursele europene. Pentru ca doar in acest mod bursele europene ar avea o sansa de a se afirma nu doar pe piata interna europeana, ci si in contextul concurentei mondiale, creand o infrastructura concurentiala”, a declarat un purtator de cuvant.
Bursele europene risca acum sa para neatractive comparativ cu „gigantul” transatlantic care si-a propus atingerea unei cifre de afaceri de 20 de miliarde de dolari. Nici bursele din Chicago nu sunt mai linistite in fata ascensiunii rivalei de pe Wall Street. Singura optiune o constituie, de acum inainte, parteneriatele. „Cea mai recenta mutare din acest joc global de sah a lasat Bursa din Londra (LSE) si Deutsche Boerse cu o problema strategica. A nu actiona acum ar fi periculos pentru viitorul lor”, a avertizat un analist britanic, citat de buletinul online „Interactive Investor”.
O alta bursa americana, Nasdaq, „curteaza” insistent Bursa din Londra. Dupa ce o propunere de achizitie a fost respinsa la inceputul acestui an, Nasdaq a inceput sa achizitioneze actiuni ale LSE, ajungand acum sa detina 25 la suta din portofoliu. Doar reglementarile britanice o impiedica sa lanseze o propunere de preluare in urmatoarele sase luni.
Borsa Italiana a anuntat recent ca va incepe convorbiri cu Euronext, in vederea unei fuziuni.
Toate acestea sunt miscari importante spre „o piata cu adevarat globala, cu o gama larga de servicii si cu o acoperire geografica in beneficiul tuturor investitorilor, emitatorilor sau detinatorilor de actiuni, in general al tuturor partilor interesate”, a declarat conducatorul noii corporatii NYSE-Euronext, John Thain (fostul director executiv al NYSE).

Cele mai citite

Cod galben de vânt și ceață, rafale de peste 60 km/h și vizibilitate scăzută în mai multe județe ale țării

ANM a emis, sâmbătă, mai multe avertizări cod galben de vânt şi ceaţă, valabile în mai multe judeţe ale ţării Meteorologii anunţă ploi, vânt şi...

Vântul puternic de până la 65 km/h duce la suspendarea operațiunilor portuare pe Marea Neagră

Operațiunile portuare pe Marea Neagră au fost suspendate sâmbătă din cauza vântului puternic, care a atins viteze de până la 65 km/h. Centrul Infotrafic din...

Livrarea coletelor se va scumpi în 2025, estimează CEO-ul unei companii de curierat

Potrivit lui Lucian Baltaru, CEO Sameday, intervievat de Economica.net, costurile serviciilor de curierat vor crește în 2025, ca urmare a majorării salariului minim și...
Ultima oră
Pe aceeași temă