6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrietenii de închiriat, o nouă metodă de socializare

Prietenii de închiriat, o nouă metodă de socializare

Cu siguranţă ţi se pare un lucru obişnuit să închiriezi o maşină, un apartament sau chiar haine pentru ocazii speciale. Ce părere ai însă de închirierea unui prieten? Poate ţi se pare ciudat, dar acest concept există în Asia încă de acum zece ani şi, mai nou, poţi beneficia de aceste servicii şi în România.

 

Primii care au venit cu ideea prietenilor plătiţi au fost japonezii, în 2001, în mare parte din cauza culturii lor, care condamnă apariţiile neînsoţite în public. În prezent, Rent a Friend Japonia funcţionează cu zece agenţii de închiriere şi peste 1500 de angajaţi permanenţi.

În octombrie 2009, închirierea prietenilor a prins contur şi în Statele Unite şi Canada şi s-a extins, recent, în toată lumea, având peste 307.000 de membri dispuşi să fie „prieteni de ocazie”, pentru o taxă variind între 10 şi 50 de dolari pe oră.

Scott Rosenbaum, proprietarul companiei RentAFriend.com, a explicat pentru România liberă motivele care l-au determinat să ofere astfel de servicii: „În fiecare zi, plăteşti pe cineva să îţi pregătească masa la restaurant, dai bani la taxi, la spălătorie sau unui psiholog care să te asculte şi să te sfătuiască. Prin urmare, de ce să nu plăteşti pe cineva pentru a petrece timp împreună?”.

Firmele de profil din lume oferă însă exclusiv activităţi platonice, care nu includ contacte fizice. „Nu sunt site-uri de escorte sau matrimoniale, ci locuri destinate prieteniilor”, a explicat Rosenbaum.

Dacă te temi pentru siguranţa ta în cazul închirierii un prieten, trebuie să ştii că întâlnirile sunt supuse unor reguli foarte stricte, care încurajează confortul şi comunicarea. „Tot ce faci în viaţă este riscant. Pur şi simplu, dacă ieşi din casă şi treci strada, îţi asumi un risc. Există însă câteva reguli de bun-simţ în închiriere: întâlnirile au loc tot timpul în locuri publice, nu ai voie de exemplu să mergi acasă la client, trebuie să îţi iei întotdeauna telefonul mobil şi să îţi anunţi prietenii sau familia unde eşti, când pleci şi când te întorci. În plus, este bine să ai bani la tine, în aşa fel încât să poţi plecă dacă ceva este în neregulă sau te simţi ameninţat”.

Amicii de ocazie, disponibili acum şi in România

În iunie 2009, când Ralucăi Rus, fondatoarea Rent Your Friend în România, i-a venit ideea prestării unor servicii de închiriere de prieteni, nici măcar nu ştia că în lume mai există astfel de firme. „Eu sunt din Târgovişte, un oraş istoric şi foarte frumos, dar mort pentru tineri. În plus, în România nu poţi să mergi singur într-un bar la zece seara, să bei o cafea şi să te uiţi la un meci. Fie îţi iei un prieten cu tine, fie îţi trebuie mult curaj să te duci neînsoţit”, a spus Rus pentru România liberă.

„Mi-am dat seama că, deşi am foarte mulţi prieteni, dacă vreau să port o discuţie la 12 noaptea nu am cu cine, pentru că toţi au ceva de făcut: stau cu copiii, cu familia sau pur şi simplu nu au timp”, a explicat ea.

În plus, Rus îşi dorea de ani buni să deschidă o firmă în ţară, după aproape 15 ani de muncă în străinătate. „Am realizat că eu nu voi putea niciodată să construiesc case, să fac termopane sau să organizez evenimente, pentru că firme de acest tip sunt extraordinar de multe, deci singura soluţie era să vin cu ceva inedit. Aşa am început să mă documentez şi am aflat că există astfel de servicii în lume şi au un succes fantastic”, şi-a motivat Rus alegerea.

Deşi Rent Your Friend România a fost inaugurată abia pe 5 ianuarie anul acesta, a fost nevoie de şase luni de muncă asiduă pentru ca totul să funcţioneze legal şi ca la carte. Rus a apelat la prieteni pentru realizarea site-ului, a angajat consultanţi, avocaţi şi colaboratori. Până şi încadrarea firmei într-un domeniu de activitate a fost dificilă, pentru că nu exista un cod CAEN care să reglementeze închirierea de prieteni. „Pentru mine este foarte important să fiu în legalitate. Nici baza de date a prietenilor nu am făcut-o încă publică, până nu voi fi primi autorizaţiile necesare”, a spus ea.

Oamenii de afaceri, potenţiali doritori de prieteni plătiţi

La o lună de la deschidere, Rent your friend a avut deja trei clienţi şi a adunat 30 de colaboratori care au încredere în proiect, vor să facă un ban în plus sau să cunoască oameni noi.

Prima solicitare de servicii a venit chiar din a treia zi de activitate, din partea unei femei de 41 de ani, foarte ocupate. „Îi veneau în vizită nişte prieteni din Chicago şi nu avea timp să se ocupe de ei. M-a rugat să îi iau de la aeroport, să îi duc acasă, să îi fac să se simtă confortabil, să o înlocuiesc, practic”, a explicat Rus.

„Apoi i-am ajutat să îşi închirieze o maşină, am fost la muzee, la Sinaia şi la Predeal, ne-am plimbat, iar la sfârşitul săptămânii am organizat o petrecere, de care m-am ocupat în totalitate”, a completat ea.

Deşi oricine poate apela la serviciile de închiriere, clienţii vizaţi sunt persoanele ocupate, mereu pe drumuri, în general oameni de afaceri cu vârsta peste 35 de ani. Pentru ei au fost create pachetele „Away”, pentru siguranţa casei atunci când proprietarii sunt plecaţi- evidenţa facturilor, verificarea corespondenţei, cumpărături, la preţul de 100 de euro pe lună şi „Business”, care include transferul de la aeroport la hotel, asistenţă personală, însoţire la cumpărături, vizite şi plimbări, la preţul de 150 de euro.

Mai mult chiar, până acum nu au fost înregistrate altfel de cereri, pentru o plimbare în parc, de exemplu, deşi există şi aceste servicii: „Mama”, adică două ore pentru o întâlnire la o cafea, prânz/ cină sau plimbare (25 de euro), „Single”, 20 de euro pentru trei ore de companie, sau „Corporate”, pentru realizarea angajărilor, concedierilor sau organizărilor de evenimente (150 de euro).

„Omul de rând, care abia se descurcă de la o lună la alta cu un salariu foarte mic, va apela foarte greu la aceste servicii. Cel mai probabil va găsi o soluţie să facă bani, nu să îi dea”, a explicat Rus.

Rent Your Friend, prietenul bun la toate

Crezi că o discuţie la telefon te-ar ajuta şi că poţi vorbi mai uşor despre problemele tale cu un străin? Atunci ai la dispoziţie linia telefonică specială „Tell your friend”, taxată cu un euro, fără TVA. Îţi vor răspunde Raluca, fondatoarea, şi Rodica, o angajată pregătită pentru astfel de convorbiri, nu operatori dintr-un call center.

Pe viitor, proprietara îşi propune să angajeze însă un psiholog autorizat. „Mă poţi prinde în trafic, la birou sau într-o discuţie. Am respins varianta unui call center pentru că am vrut originalitate şi flexibilitate. În plus, omul trebuie să simtă că vorbeşte cu cineva real”, a spus Rus.

Dacă nu ai găsit ce căutai, tot ce trebuie să faci este să spui de ce ai nevoie şi vei primi o ofertă personalizată, adică pachetul „All”, unde preţul nu este fix, ci variază în funcţie de orele investite, drumuri şi dificultatea cererii.

Practic, poţi să apelezi la Rent Your Friend pentru orice serviciu şi vei primi ajutor pe măsură. „Dacă trebuie să organizezi o petrecere, nu rogi un prieten să te ajute? Foarte puţini oameni în ziua de astăzi fac lucrurile singuri. Tot timpul eşti nevoit să apelezi la cineva, iar noi suntem prietenii universali. Vino şi spune-mi de ce ai nevoie, când ai nevoie, şi eu îţi voi trimite un prieten care să îţi asigure tot ajutorul necesar”, a explicat Rus.

Prietenii de închiriat sunt oameni normali, de toate vârstele şi toate pregătirile. Deşi colaboratorilor nu li se fac teste psihologice, ei sunt atent selectaţi. „Eu nu pot să garantez că neapărat vei îndrăgi persoana pe care o plăteşti. Însă pot să îţi garantez că prietenul pe care ţi-l trimit este un om de bun simţ, respectuos, educat şi care se mulează pe ceea ce îţi doreşti tu”, a spus Rus.

Fondatoarea Rent Your Friend recunoaşte însă că românii sunt încă sceptici şi nu sunt familiarizaţi cu un astfel de serviciu. „Romania nu este în nici un caz pregătită pentru un astfel de concept. M-am lovit de multă neîncredere, iar să-i educi pe români mai ales în perioadă de criză este o muncă titanică. Nu este deloc uşor, am devenit ţinta ironiilor şi a interpretărilor gresite”, a mărturisit ea.

Mini-CV Raluca Rus

Primul loc de muncă al fondatoarei Rent Your Friend a fost la o şcoală, unde îi învăţa engleză şi matematică pe copiii din ciclul primar. A avut apoi tot felul de joburi: a făcut sondaje pe stradă cu întrebări despre şampoane, a lucrat ca asistentă la o firmă de informatică şi a fost casieră.

Apoi şi-a dat seama că îi plac provocările. În 2000 a plecat în Africa, în Tanzania, fără nici un ban în buzunar, să muncească într-un cazino. A făcut malarie de două ori, a fost alergată de localnici, dar a cunoscut o mulţime de oameni minunaţi. S-a întors din cauza problemelor de sănătate. A lucrat apoi în Cipru, după aceea pe mai multe linii de croazieră, ocazie cu care a văzut aproape toată lumea. În prezent, s-a reapucat de facultate, fiind studentă la Management.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă