Triunghiul dragostei (The Edge of Love) Productia: Marea Britanie 2008 Regia: John Maybury In distributie: Keira Knightley, Sienna Miller, Cillian Murphy, Matthew Rhys Distribuit de Prorom si Ro Image 2000
Am putea spune ca locul acestui film ar fi mai degraba pe micul ecran pe post de roman foileton. Acolo, stand comod in fotoliu si papuci, casnicele trecute de varsta a doua (mai vorbind la telefon, mai supraveghindu-si copiii/nepotii, mai rasfoind o revista, mai crosetand), ar putea gusta aceasta poveste lalaita si plicticoasa de menaj a trois: adica sot (Matthew Rhys), sotie (Sienna Miller) si amanta (Keira Knightley) – care la randul ei e si ea sotie, dar al carui sot, fiind plecat pe front, nu are cum participa la aceasta convietuire amiabila, unde si copiii celor doua femei se confunda intre ei (!). Asadar, o dramoleta sau o comedie de tipul acelora cu care filmul in scurta lui istorie ne-a tot bombardat insistent si sistematic.
Doar ca povestea asta e luata din realitate, unde avea o cu totul alta dimensiune si relevanta. Caci e vorba de marele poet galez Dylan Tomas, de sotia si muza lui, Caitlin (o femeie nonconformista, lipsita de orice prejudecati) si de Vera Phillips (prietena din copilarie si prima si ultima lui dragoste). Apoi, ceea ce e interesant in povestea reala (petrecuta in anii ‘40, pe fond de romantism, poezie si razboi) nu e atat acest menaj a trois, ci prietenia dintre cele doua femei, imuna la infidelitate si tradare. Or, cum se intampla adesea, o astfel de poveste atat de ofertanta nu putea decat sa ajunga in paginile unei carti: "Dylan Thomas, A Farm, Two Mansions and a Bungalow". Partea proasta e ca nepoata Verei Phillips e producatoare de film – se numeste Rebekah Gilbertson si pe cand studia la National Film and Television School a avut ca tema de curs adaptarea unei carti pentru ecran.
Asa ca a tabarat pe cartea lui David Thomas, dar nu singura ci antrenand-o pe scenarista (fosta actrita) Sharman MacDonald, specialista in scrierea de piese pentru BBC si mama a Keirei Knightley. si asa s-a ajuns la filmul acesta Triunghiul dragostei / The Edge of Love, care (luate separat) are cam de toate: o poveste (ce ar fi putut fi) interesanta, o distributie cu nume in voga ale filmului britanic actual, o imagine retro excelenta cu savant, rafinate tonuri de sepia (regizorul John Maybury e si pictor), muzica unui maestru ca Angelo Badalamenti (compozitorul favorit al lui David Lynch). Dar, per ansamblu, nu are suflu, nu are viata, nu are adevar. Totul e spus plat si conventional, personajele din oameni au devenit embleme: poetul, sotia libertina, amanta-prietena, sotul inselat – eroul de razboi. Totul are alura unei conversatii conventionale, facuta sa treaca vremea la un five o’clock de cucoane verry british. Verry plicticos!