1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialNu s-a schimbat nimic în două decenii: trafic cu locuri în cămine,...

Nu s-a schimbat nimic în două decenii: trafic cu locuri în cămine, la prețuri între 200 și 300 de euro. Direct pe Facebook

Una dintre problemele oricărui început de an universitar – lipsa locurilor în cămine – s-a perpetuat și în 2017. Ca și soluția acestui neajuns: achiziționarea, la negru a unui spațiu de cazare. Ce e drept, vânzarea locurilor în cămine nu e atât de “la negru”, oferta fiind la vedere și extrem de diversificată.

Clujul e fruntea

Pentru 250 de euro, „vând loc în cămin Agronomie C2. Nu se plătește regia. Utilități gratuite tot anul”, se arată într-un anunț pe pe siteul olx. În Agronomie A8 prețul unui pat este de 1.000 de lei.

Altcine oferă: “vând cameră Cămin tei, 2 locuri pentru 150 euro”. Nu se precizează dar pare a fi pe lună. În același cămin, cineva se mulțumește și cu 1.000 de lei pentru o vânzare definitivă. Un loc (pentru fată) în căminele Grozăvești se vinde cu suma de 1.600 de lei.  La SNSPA un loc într-o cameră minusculă cu trei paturi se dă cu 250 euro. Altcineva vinde un loc de cămin în Moxa (care deservește Academia de Studii Economice), pentru o fată, cu 900 lei. La Cluj, camera este mai scumpă și se acceptă și trocul: “Vând loc în căminul Economica 2 pentru prețul menționat de 500 euro. Opțional, schimb cu orice alt cămin pentru 150 euro”.

La Iași, studenții trafichează locurile în cămin direct pe o pagina de facebook – “Vând/ Cumpăr loc cămin Iaşi”. Invitația este directă și este postată de administrator: “Dacă aveți un loc în cămin pe care vreți să-l vindeți sau dacă sunteți în căutare sunteți în locul potrivit… Lăsați ofertele/cererile voastre în postari de formatul: vând/cumpăr loc în căminul XX, pt fată/băiat și prețul”. Cătălin anunță: vând un loc în T1 (camera de 2 fete) 150 euro. Mai multe detalii în privat”. Gheorghe spune: “cumpăr loc cămin, băieți Copou”. Iar Evelyn vrea un loc în Gaudeamus. Grupul are 112 membri.

Dezastrul de la Ministerul Educației

Penuria locurilor în cămin a fost constatată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. "O analiză ANOSR reflectă faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Faptul că în prezent sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiţii alocat de Ministerul Educației Naționale, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenţi. Situaţia este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a şase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani şi 201 zile. O eternitate, în contextul necesităţilor din prezent", susţin reprezentanţii ANOSR într-un comunicat transmis presei. 

Soluții: cămine private

Cum se explică acest paradox: oficial, nu există suficiente locuri în cămine. În schimb, sunt de vânzare la mica publictate și pe facebook? Fie „bișnițarii” obțin repartiții pentru locuri în cămin prin bunăvoința unor funcționari.  Fie, în mod individual, unii studenți își vând locul pentru că, oricum, nu aveau în intenție să stea în cămin. Această practică poate lua sfârșit prin controale făcute în cămin, întrucât locurile sunt nominale.

O soluție pentru studenți o poate reprezenta căminele private. Un loc (din două) într-un cămin privat din Brașov este 600 lei. Un cămin privat din Cotroceni cere 100 de euro pentru un loc de cazare. Același preț este afișat pentru un loc la un cămin privat din Foișor sau Grozăvești cu paturi suprapuse.  Prețul este puțin mai convenabil decât în cazul în care doi studenți ar închiria o garsonieră de pe piața liberă (preț 250-300 euro).

Alocare bugetară consistentă

ANOSR propune creşterea finanţării pentru serviciile studenţeşti, iar subvenţia pentru cămine şi cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată, realizarea unei metodologii clare, transparente şi complexe, prin care să se acorde această subvenţie instituţiilor de învăţământ superior, în care să existe o bază "reală" în vederea calculului acestei subvenţii. Calculul trebuie realizat pornind de la indicatorii propuşi de ANOSR (factorul inflaţionist, creşterea economică, precum şi creşterile salariale). De asemenea, studenții cer realizarea unui plan complex de investiţii, multianual, în vederea renovării sau, după caz, a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studenţeşti. 

Cele mai citite

Atacul lui Asamoah Gyan! Critici dure pentru foștii coechipieri de la CM 2010

Cel mai bun marcator din istoria Ghanei, Asamoah Gyan, a criticat atitudinea colegilor săi după penalty-ul ratat în meciul istoric cu Uruguay. „Lași!”: Gyan, nemulțumit...

Atacul lui Asamoah Gyan! Critici dure pentru foștii coechipieri de la CM 2010

Cel mai bun marcator din istoria Ghanei, Asamoah Gyan, a criticat atitudinea colegilor săi după penalty-ul ratat în meciul istoric cu Uruguay. „Lași!”: Gyan, nemulțumit...

Transnistria e în beznă după oprirea gazului rusesc

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a anunţat sâmbătă noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă