22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPretul vietii pe timp de criza

Pretul vietii pe timp de criza

» Controversele asupra preturilor medicamentelor dintre companiile farmaceutice si autoritatile din domeniul ingrijirii sanatatii sau asociatiile care militeaza pentru drepturile pacientilor se amplifica in contextul crizei.

Criza financiara va duce, aproape sigur, la reduceri de buget in domeniul sanatatii, in conditiile in care pretul medicamentelor va continua sa creasca, avertizeaza specialisti citati de "New York Times". Iar cei care vor avea de pierdut – din pacate, in unele cazuri chiar propria viata – vor fi bolnavii. "Oricine ar trebui sa traiasca atat de mult cat poate", sustine un britanic, Bruce Hardy, bolnav de cancer la rinichi cu metastaze la plamani, caruia i-a fost refuzat un tratament cu un medicament nou, care intarzie cu sase luni evolutia cancerului, pe motiv ca ar fi prea scump.

"Dar trebuie silit statul sa plateasca la fel de mult pentru tratamentul unui varstnic de 75 de ani, fumator, ca pentru tratamentul unui copil de cinci ani?", a venit replica autoritatilor. Sau cat de mult valoreaza sase luni de viata? La astfel de intrebari a ajuns sa raspunda Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie (NICE), creat in urma cu un deceniu pentru eliminarea disparitatilor intre tratamentele oferite in spitalele din tara care, pana la aparitia NICE, aveau autonomie in a decide asupra medicamentelor si echipamentelor achizitionate, ca si asupra schemelor de tratament. Unul dintre catalizatorii infiintarii NICE l-a constituit lansarea de catre compania Pfizer a celebrei Viagra, care a provocat temeri legate de suprasolicitarea bugetului alocat pentru compensarea medicamentelor, indicand necesitatea instituirii unor reglementari.

Acum, orice medicament aprobat de NICE trebuie sa fie pus la dispozitia bolnavilor. O alta responsabilitate a NICE este sa se asigure ca fiecare lira sterlina cheltuita in sistemul de sanatate "cumpara" o perioada cat mai indelungata de viata de buna calitate. Din pacate, aceasta duce, din ce in ce mai mult, la respingerea tratamentelor costisitoare, desi, teoretic, problema pretului nu ar trebui sa fie o prioritate. Astfel, orice medicament care ofera sase luni de viata de buna calitate in plus, la un cost cuprins intre 10.000 si 15.150 de lire sterline, este aprobat in mod sigur de NICE. In cazul in care costul depaseste acest prag, dar ramane sub 22.750 de lire sterline, medicamentul are sanse sa fie aprobat, dar risca si sa fie respins. Iar medicamentele mai scumpe sunt rareori aprobate. Pentru aceasta situatie, NICE si companiile farmaceutice se acuza reciproc.

 

Presedintele NICE, dr. Michael Rawlins, sustine ca "unele companii cresc preturile ca sa obtina profit si sa le poata da bonusuri directorilor lor". Responsabilii din industria farmaceutica si grupurile de advocacy din domeniu spun, dimpotriva, ca deciziile NICE nu au nici o justificare morala. Moral sau nu, NICE este un model pentru multe state cu venituri medii, cum ar fi cele din Europa de Est, America Latina si Asia. si, mai ales pe fondul actualei crize, chiar si responsabilii din domeniu din SUA iau in calcul reglementari similare.

» Razboiul preturilor
Unele practici ale companiilor farmaceutice par sa confirme acuzatiile aduse de responsabilii din domeniul sanatatii. Astfel, unul dintre produsele cel mai bine vandute ale companiei Celgene este Thalidomida (medicament care, dupa scandalul din anii ‘60, cand, luat pe post de calmant de femei insarcinate, a provocat copiilor malformatii grave, ca lipsa sau deformarea membrelor, este folosit acum cu succes in tratarea cancerului). Productia este atat de ieftina incat o companie braziliana vinde acest medicament cu cativa centi tableta. In 1998, Celgene a fixat pretul pentru o tableta la 6 dolari, iar pe masura ce utilizarea a crescut, pretul a crescut si el, ajungand in prezent la 180 de dolari tableta.

Justificarea companiei este aceea ca pretul reflecta valoarea terapeutica, nu cea intrinseca a medicamentului. Companiile farmaceutice au inceput sa faca reduceri de preturi speciale pentru Marea Britanie, pentru a obtine aprobarea din partea NICE, o dovada ca pretul cu care un medicament este vandut in alte parti este, in multe cazuri, exagerat.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă