17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPreţul energiei ar putea închide combinatul ArcelorMittal Galaţi

Preţul energiei ar putea închide combinatul ArcelorMittal Galaţi

Criza de pe piaţa oţelului, preţul energiei electrice şi necesitatea investiţiilor sunt cele trei provocări la care trebuie să găsească soluţii financiare conducerea combinatului gălăţean.

„Fabricarea oţelului este un proces intensiv energetic, iar companiile din acest sector, precum ArcelorMittal Galaţi, au nevoie de preţuri corecte, predictibile şi sustenabile la energie, pentru a putea continua să concureze pe piaţa exporturilor şi să-şi păstreze activităţile în România”, se spune într-un comunicat al administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galaţi. Rezultă în mod clar că problemele cu care se confruntă combinatul gălăţean din cauza preţului energiei electrice pot să pună sub semnul întrebării menţinerea activităţilor din România, alternativa fiind restrângerea activităţii sau chiar închiderea combinatului de la Galaţi.

În acelaşi comunicat, sunt detaliate problemele cu care se confruntă compania pe piaţa energiei din România: „Fiind unii dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, am făcut eforturi majore, în ultimele luni, pentru a ne putea asigura cantitatea de energie necesară operării şi am plasat oferte de cumpărare pe bursa de energie OPCOM. Ne exprimăm mulţumirea că a fost plasată o ofertă pe platforma OPCOM, care a răspuns cererii noastre. Cu toate acestea, fiind o companie intens consumatoare de energie şi printre cele mai mari unităţi industriale din România, ArcelorMittal Galaţi este, în continuare, îngrijorată de preţul final al energiei, cu toate costurile adiţionale: transport, distribuţie, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize. Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o re-echilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România”, se spune în comunicatul ArcelorMittal. 

Între criză şi necesitatea investiţiilor

Administraţia ArcelorMittal Galaţi se referă şi la faptul că în prezent combinatul gălăţean trebuie să se adapteze la criza de pe piaţa internaţională a oţelului, dar, în acelaşi timp, trebuie să efectueze investiţii în mentenanţă şi retehnologizare, pentru îmbunătăţirea productivităţii. “ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activitatea într-o industrie afectată de criza din Europa, compania fiind forţată să implementeze rapid decizii drastice, dar necesare pentru a rămâne competitivă pe piaţă. În ciuda mediului de afaceri foarte dificil, am continuat să investim pentru îmbunătăţirea productivităţii, pentru reducerea costurilor fixe şi am crescut flexibilitatea forţei de muncă. La sfârşitul anului 2011 am finalizat una dintre cele mai mari investiţii din România, modernizarea Furnalului 5, în valoare de 80 de milioane euro. Toate aceste măsuri ne-au ajutat să facem faţă cererii în scădere, permiţându-ne să rămânem competitivi şi să le oferim clienţilor noştri tipurile de produse şi de servicii de care au nevoie”, se mai spune în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă