Ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, a declarat ca pretul la medicamentele de import a inregistrat, in medie, o scadere cu 10%. La produsele romanesti a fost inregistrata o crestere, in medie, cu un 1 leu pe produs.
Normele privind calculul preturilor la medicamentele de uz uman sunt cuprinse in ordinul de ministru nr. 75/2009, care a intrat in vigoare de ieri. "Din analizele realizate de Ministerul Sanatatii, implementarea noii politici de pret a medicamentului va genera o economie de 110 milioane de euro", a declarat ministrul Sanatatii. La randul sau, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a spus ca anual consumul de medicamente este de trei miliarde de lei. "Ne asteptam desigur la o crestere a consumului de medicamente, dar nu vom introduce plafonari la farmacii si nici la medic. In schimb, gandim o solutie viabila pentru a evita consumul de medicamente prin extinderea programelor nationale si a protocoalelor terapeutice." Listele de compensare cuprind medicamentele din categoria A (compensare 90%) cu 156 DCI (Denumiri Comune Internationale).
La aceasta categorie, reducerile pot ajunge pana la 69,7%. Antibioticele, a doua grupa de medicamente vandute ca volum, au o scadere de pret de pana la 45,5%, in timp ce antiinflamatoarele vor avea o reducere de pana la 45-63%. Lista B cuprinde medicamentele compensate 50% sau 90%, cu 260 DCI. Medicamentele de pe aceasta lista vor inregistra o scadere cu pana la 679 lei/cutie, ceea ce inseamna o reducere de pana la 74%. Astfel, medicamentele antihipertensive vor scadea cu pana la 74%. Medicamentele pentru infertilitate vor avea o scadere de pana la 700 lei/cutie, antiinflamatoarele se vor reduce cu pana la 29%, medicatia pentru tratamentul osteoporozei va inregistra o scadere de aproximativ 24%, iar cea antiasmatica – 15%.
In CANAMED sunt 6.000 de medicamente, din care 25 la suta produse romanesti.