2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDosarul de la Securitate al Regelui Mihai a fost predat la CNSAS...

Dosarul de la Securitate al Regelui Mihai a fost predat la CNSAS de către SIE. Suveranul a fost urmărit și după Revoluție

Pagini esenţiale din viaţa regelui Mihai au fost "şterse, rescrise şi împletite cu dezinformări" elaborate de fosta Securitate, arată un articol publicat luni de PressOne.

 Jurnalista Iulia Marin a discutat cu o serie de istorici despre perioada anilor 1948 – 1990, când fostul suveran s-a aflat în exil.

Istoricii Oana Demetriade, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor au studiat dosarul de urmărire a monarhului, aflat acum în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dosarul Regelui Mihai a fost predat la CNSAS de către SIE.

"Singurul personaj al Casei Regale care a 'beneficiat; de atenția Securității a fost regele Mihai. Deci, nu regina Maria, nu regele Carol, ci regele Mihai!", explică Oana Demetriade.

Potrivit acesteia, dosarul din arhiva CNSAS al fostului suveran are două volume, circa 300 de file în total, și este un dosar microfilmat, predat la CNSAS de către Serviciul de Informații Externe (SIE).

La rândul lui, Mihai Demetriade precizează pentru PressOne că echipa de istorici a făcut o statistică precisă, conform căreia "pe locul întâi la documente este anul 1948, cu 121 de documente, pe locul al doilea este anul 1973, cu 24 de documente, pe locul al treilea, 1949, cu 18 documente, 1989, cu 16 documente, locul cinci, 1990, cu 11 documente".

Cu alte cuvinte, Regele Mihai a fost urmărit de serviciile secrete române și în anul 1990, adică după Revoluție.

Potrivit celor trei istorici, "interesul Securității față de regele Mihai în perioada de exil a urmărit două linii mari: izolarea și discreditarea", iar anumite documente legate de fostul suveran se pare că n-au fost declasificate nici până acum.

Cine l-a urmărit pe Regele Mihai

Cei trei istorici nu spun, explicit, cine l-ar fi urmărit pe Regele Mihai după Revoluția din decembrie 1989. Totuși, se poate face o analiză asupra acestei chestiuni.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul SIE, la data de 8 februarie 1990, "prin Decretul nr. 111 al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, CIE a fost reorganizat"  (CIE = Centrul de Informații Externe, care a funcționat în subordinea fostei Securități).

Deci în februarie 1990, CIE nu este desființat, ci doar reorganizat. Ceva mai târziu, la 13 decembrie 1990, "Legea nr. 39 prevede înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)".

Iar primul director al SIE a fost Mihai Caraman – cel care, din ianuarie 1990 până în 13 decembrie 1990, a fost comandant al CIE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Furtuna se va termina”. Cristiano Ronaldo, sprijin pentru Ruben Amorim și planul său pentru Manchester United

Cristiano Ronaldo (39 de ani) a vorbit deschis despre situația dificilă de la Manchester United în cadrul galei Globe Soccer Awards. În timp ce a...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...

Florinel Coman ar putea deveni coleg cu Dani Carvajal la Al-Gharafa!

Florinel Coman, transferat recent la Al-Gharafa, ar putea să-l aibă ca viitor coleg pe Dani Carvajal, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști ai anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă