7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Klaus Iohannis, despre Legea care prevede majorarea salariilor din educație și...

Președintele Klaus Iohannis, despre Legea care prevede majorarea salariilor din educație și sănătate: Sunt pozitiv. O aștept la promulgare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în deschiderea reuniunii ministeriale a Forumului București, că este „pozitiv” în ceea ce privește Legea privind creșterile salariale ale angajaților din sistemul de educație și sănătate.

Întrebat ce părere are despre controversa legată de votul de luni, din Camera Deputaților, președintele Iohannis a răspuns: „Aceste lucruri se vor lămuri între cei care trebuie să lămurească chestiunea. În ce privește Legea, sunt pozitiv. O aștept la promulgare”, a declarat Klaus Iohannis.

Legea privind majorarea salariilor bugetarilor a fost aprobată, luni, de Camera Deputaților, cu 184 de voturi „pentru” și o abținere. Cvorumul de ședință era de 177 de deputați și a fost atins în condiții discutabile – sistemul electronic al Camerei nu este folosit de luni de zile, iar PSD a refuzat apelul nominal. PNL a lipsit din sală. Potrivit numărătorii realizate de reporterul României libere, în sală se aflau în jur de 155 de deputați.

Actul normativ prevede  majorări salariale în Educaţie şi Sănătate, în medie cu 15%, deputații modificând în acest sens o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Cioloș în luna iunie. Guvernul s-a opus acesto majorări, atrăgând atenția că vor avea un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei. PSD susține, însă, că impactul bugetar ar fi de doar 1,6 miliarde de lei.

În acest context, Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a precizat că Guvernul ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională a OUG 20/2016.

„Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportat, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat. Să ni se spună de către Curtea Constituțională dacă este sau nu constituțional să adopți un astfel de pachet fără să indici sursele deloc. Așteptăm mai întâi să vedem ce se întâmplă, după care în câteva zile vom avea din partea Guvernului această inițiativă", a declarat Pîslaru, întrebat dacă Guvernul ia în calcul atacarea legii la Curtea Constituțională.

El a spus că, dacă se dorea o lege a salarizării, ea se putea aplica demult. „Dacă se dorea așa de mult această lege a salarizării unitare, ea s-ar fi putut aplica încă din 2010, de când avem această lege. Dacă vrem să avem o lege a salarizării unitare, trebuie să învățăm niște lecții din trecut. Aceste lecții înseamnă, practic, nu că am venit să dau lecții în Parlament, ci m-aș fi așteptat ca, împreună cu Parlamentul, să învățăm din trecut. Trebuia să plecăm de la un buget fezabil, de la o abordare fazată, care să nu discrimineze o categorie față de celelalte categorii ale personalului public și să avem o abordare echitabilă în care să nu creștem salariile cele mai mari și să ne uităm la întreaga piramidă de salarizare", a adăugat Pîslaru.

El a mai spus că măcar o parte din această lege nu va putea fi aplicată din lipsa resurselor. „Sunt convins că, așa cum am dat exemplele în care sunt acele legi anuale, prorogate, înghețate de la an la an, la fel vom avea măcar o parte din această lege care nu-și va regăsi imediat resursele. E treaba viitorului Guvern cum își va face bugetul", a subliniat Pîslaru.

Pîslaru a arătat că „toate aceste lucruri sunt iluzii vândute în prag electoral". „Dezbaterea de astăzi nu este că Guvernul dorește să scadă salariile și că Parlamentul dorește să crească salariile. Dezbaterea de astăzi este între o manieră decentă, profesionistă de a veni în fața oamenilor cu modul în care le cresc salariile în cinci ani și o abordare populistă și care este nerealistă și mincinoasă din partea unui Parlament și mai ales din partea unor partide care sunt acum în alegeri și cred că prin o asemenea manevră se pot câștiga voturi", a mai arătat Pîslaru.

Cele mai citite

PSG și Manchester City în pericol să rateze calificarea. De ce transferurile din iarnă nu le pot ajuta în Champions League?

PSG și Manchester City, două dintre cele mai puternice echipe din Europa, se confruntă cu un sezon dezamăgitor în UEFA Champions League. Cu doar...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...

ÎCCJ a admis rejudecarea „Dosarului Ursu”. Cauza va fi trimisă la Curtea de Apel București

ÎCCJ a admis în cursul zilei de astăzi, 12 decembrie 2024, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție...
Ultima oră
Pe aceeași temă