14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele Katsav nu demisioneaza

Presedintele Katsav nu demisioneaza

Presedintele Israelului, Moshe Katsav, a anuntat ca nu va da curs recomandarii procurorului general, Menahem Mazuz, de a se autosuspenda din functie pana la incheierea anchetei privind acuzatiile de viol si hartuire sexuala formulate impotriva sefului statului.
Moshe Katsav nu va demisiona din functia de presedinte al Israelului inainte ca procurorul general, Menahem Mazuz (care este si consilier juridic al guvernului de la Ierusalim), sa decida daca il va pune sub acuzare sau nu, a declarat echipa de avocati ai presedintelui, condusa de Zion Amir. Avocatii au mai declarat pentru cotidianul israelian „Haaretz” ca este posibil ca Moshe Katsav sa participe la o audiere in cadrul careia ar urma sa fie prezentate dovezile impotriva sa.
„Este de datoria autoritatilor sa faca totul pentru a descoperi adevarul, fara a permite unui linsaj mediatic sa submineze cautarea adevarului”, se arata intr-o declaratie transmisa de Katsav, care a respins din nou acuzatiile, declarandu-se increzator in faptul ca nevinovatia sa va fi dovedita.
Procurorul general al Israelului, Menahem Mazuz, ii recomandase presedintelui Katsav sa se autosuspende din functie pana la incheierea anchetei impotriva sa. Mazuz s-a conformat astfel unei decizii a Curtii Supreme de Justitie din Israel, care ii ceruse procurorului general sa raspunda, in termen de o saptamana, de ce presedintele Katsav nu a demisionat sau nu a fost suspendat. Instanta suprema i-a cerut explicatii similare si presedintelui. Katsav a raspuns insa ca seful statului nu intra sub jurisdictia Curtii Supreme.
Dupa presedinte, si premierul israelian, Ehud Olmert, a intrat in atentia justitiei, care a ordonat deschiderea unei anchete preliminare privind eventuala implicare a acestuia in privatizarea frauduloasa a unei banci. Un alt motiv de preocupare il constituie si intrarea in guvern a partidului ultranationalist Israel Beitenu, al carui lider, Avigdor Lieberman, a primit functia de vicepremier si ministru pentru Afaceri Strategice.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă