17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele jucaus

Presedintele jucaus

Ultima oferta prezidentiala pare logica doar in PD. Presedintele se mai joaca o data: "Asta vreau – reconfigurarea Aliantei cu PNL, PD, PLD!". Dar cu ce voturi? O propunere pentru a gadila electoratul comun PNL-PD-PLD. Ba a cerut si identificarea unui premier cand motiunea de cenzura nici n-a trecut si Guvernul n-a cazut.
Consultarile de astazi par socante. Cum sa coabiteze PNL cu PLD, chiar si prin disparitia lui Tariceanu? Cum vor coabita PD, remorca PLD si presedintele cu oligarhii? Mesajul jucaus suna cam asa: scapati de Tariceanu si va primesc inapoi in Alianta! si umor, si absurd: sa propui un guvern PNL-PD taman in momentul in care cel din urma a depus o motiune impotriva primului irealizabila.
Ce mecanism constitutional vrea Basescu sa puna in miscare? Daca n-ar fi o propunere jucausa, presedintele ar fi negociat serios cu PSD o solutie. Pedistii si presedintele fac orice ca sa-i submineze pe liberali si sa scape de premier. Formula jucausa cere, de fapt, PNL sa se sinucida. Sa admitem ca se accepta formula PNL-PD-PLD. Cu cine negociaza aceasta formula "clar asumata" daca este exclus PSD, considerat totusi ac de balanta? (Boc: formula PNL-PD exclude colaborarea cu PSD.) De unde sustinere? N-o va primi de la PRM sau PC. Este insa si mai eclatant faptul ca PSD s-ar trezi ca trebuie sa sprijine inamicul din alegeri.
Liderii PD si PLD agreeaza propunerea presedintelui, sa revina la guvernare, desi mai ieri declarau ferm ca nu vor participa la guvernare decat prin anticipate sau  prin alegeri la termen.
In zilele care au urmat discursului prezidential din Parlament, cand am fost lasati in ceata cu intoarcerea la 2004, cand fiecare a interpretat in fel si chip zisele presedintelui (cei mai multi au "inteles" ca acesta doreste guvern PSD), singura care a "ghicit" mesajul jucatorului de la Cotroceni a fost Elena Udrea. A "prezis" exact aceasta formula. Sa aiba Elena Udrea atata abilitate de a naviga in apele politicii romanesti?
PD s-a facut de ras cu semnaturile pentru motiune (de pe urma careia n-are ce sa castige). A reusit la a treia incercare, sfarsind in ridicol, facand apel la reputatii sulfuroase. De ce nu l-ar propune premier pe hotaratorul motionar Nati Meir, inscris in PD? Daca pilonul de sprijin Meir se intoarce in Israel, este arestat (pentru fraude fiscale). Dar este bine ca oastea PD se intregeste cu oligarhul de Tel-Aviv, numai bun de castigat bataliile viitoare.
Jucausii de la PD s-au dovedit chiar  infantili in acest demers, condimentat si cu falsuri. Providentiala semnatura a lui Lupoi a fost o cacealma pusa la cale de penelisti, care stiau ca lista atarna de fiecare "bucata".
PD nu ataca Guvernul de o luna si jumatate incoace, ci de doi ani si jumatate. Cum de s-au inventariat minusurile guvernarii Tariceanu II intr-un timp asa de scurt? Cu luni in urma, atat presedintele, cat si liderii PD laudau Guvernul ca este bun, ca s-a cunoscut ce a facut. Tema este politicianista daca acum democratii sustin ca Guvernul Tariceanu este cel mai slab din istoria Romaniei.
Asadar, ultima propunere jucausa a presedintelui n-are decat o tinta: scena politica sa fie ravasita si sa creasca PD, care este un partid atipic: face opozitie activa si cand se afla la putere. Nu doreste decat capital de imagine pentru PD, lichidand PNL.
Micul PD (pentru ca este nevolnic, daca n-ar fi dependent de zestrea Basescu) refuza orice discutii cu partidele, orice negocieri, orice compromisuri. Asta s-ar putea sa fie taman strategia mentorului partidului, care doreste sa angajeze clasa politica dupa calapodul PD.
In cel mai rau caz, Basescu agreeaza un cabinet monocolor PSD, sustinut in Parlament de o coalitie. Care? PSD ar putea ajunge la guvernare prin motiunea de marti, indreptata impotriva unui guvern votat tot de PSD in urma cu sapte saptamani. Cel mai probabil, PSD nu va participa la guvernare direct.
Cu un Basescu jucaus, electoratul sau s-ar putea intoarce, iar procentajele bunisoare stranse pentru PD s-ar spulbera repede. De la umor la agonie e doar un pas. Nu vom avea nici alegeri anticipate si nici sisteme de irigatie puse in functiune de presedintele jucaus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă