Presedintele Boliviei, Carlos Mesa, a demisionat luni seara pe fondul unui val de proteste de strada, care au culminat luni cu o demonstratie ce a reunit aproape 100.000 de persoane in capitala La Paz.
De cateva saptamani, la chemarea socialistilor si a altor miscari sociale de stanga au fost organizate demonstratii zilnice cu blocarea unor sosele in La Paz, El Alto si Santa Cruz, cerandu-se nationalizarea sectorului gazelor naturale (principala resursa naturala a tarii) si modificarea constitutiei, astfel incat indigenilor si saracilor in general sa li se acorde drepturi sporite.
Demisia lui Mesa nu i-a satisfacut pe protestatari, care au cerut si demisiile presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor. Principalul lider al opozitiei, deputatul socialist Evo Morales, liderul producatorilor de coca, a declarat ca presedintele Curtii Supreme (singurul abilitat sa convoace alegeri anticipate) ar trebui sa preia puterea si sa convoace alegeri inainte de sfarsitul acestui an. Potrivit site-ului de stiri bolivian Indimedia.org, citat de cotidianul spaniol „El Mundo”, protestatarii au hotarat sa continue mobilizarea „pana cand vor obtine nationalizarea hidrocarburilor si formarea unui guvern taranesc popular”.
Reforma constitutionala initiata luna trecuta, prin care se mareau impozitele pentru companiile straine din sectorul hidrocarburilor si se amplifica rolul statului, nu l-a ajutat pe Mesa sa evite soarta precedesorului sau, Sanchez de Lozada, care a fost nevoit sa fuga cu elicopterul in SUA in octombrie 2003 in urma unui alt val de violente, soldat cu 60 de morti si 142 de raniti.