5.9 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele Basescu termină astăzi evaluarile nominalizaţilor pentru conducerea Parchetelor. Il va numi...

Presedintele Basescu termină astăzi evaluarile nominalizaţilor pentru conducerea Parchetelor. Il va numi pe Tiberiu Niţu procuror general?

Update

Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii la ora 18.30. Cel mai probabil va face referiri şi la nominalizarea procurorilor pe funcţii de conducere, motivând deciziile pe care le va anunţa.

Preşedintele Traian Băsescu a terminat miercuri evaluările procurorilor nominalizaţi pentru cpnducerea Parchetelor,  nominalizări asumate direct de premierul Victor Ponta în perioada cît a fost şi ministru interimar al Justiţiei şi apoi avizate de Consiliul Superior al Magistraturii. După finalizarea evaluărilor, preşedintele ţării îşi va anunţa decizia, ne-a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvînt al lui Traian Băsescu.

Ponta i-a propus pe Tiberiu Niţu – pentru funcţia de procuror general al României, pe Dimitrie Bogdan Licu – ca prim-adjunct al procurorului general, pe Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general, pe Laura Codruţa Kovesi- pentru funcţia de sef DNA, pe Alina Bica – sef DIICOT, pe Elena Georgiana Hosu- adjunct şef DIICOT.

Cei şase nominalizaţi pentru conducerea Parchetelor au primit avizul CSM, secţia de procurori. Traian Basescu, înainte de a se hotărâ dacă îi numeşte prin decret, a citit motivele pentru care CSM a acordat avizele şi apoi a organizat, în zilele de luni, marţi şi miercuri, întâlniri cu cei propuşi, ne-a transmis Bogdan Oprea. Abia după aceste întâlniri de evaluare, preşedintele va anunţa ce decizii va lua.

Reamintim că trei candidaţi , respectiv Codruţa Kovesi, Bogdan Licu şi Codrut Olaru au fost avizaţi de secţia de procurori a CSM cu unanimitate de voturi, iar Tiberiu Niţu, Alina Bica si Georgiana Hosu- cu majoritatea voturilor.

Tiberiu Niţu a mai fost propus pentru funcţia de procuror general ân luna noiembrie, anul trecut, de catre fostul ministru al justiţiei, Mona Pivniceru, când CSM nu l-a avizat (între timp componenţa secţiei de procurori s-a modificat), iar preşedintele a refuzat să-l numească pe motiv că selecţia operată de ex-ministrul Justiţiei nu a fost transparentă.

Acum preşedintele este pus, din nou, în faţa deciziei de a-l numi sau nu pe Tiberiu Niţu, de această dată având avizul CSM. Tiberiu Nitu a avut aceeaşi evoluţie deplorabilă la interviul public organizat de CSM, ca si în noiembrie anul trecut, numai ca ultima dată nu a mai fost arogant. Evoluţii slabe au avut şi nominalizatele pentru conducerea DIICOT ( Alina Bica şi Georgiana Hosu).

O alta deosebire faţă de luna noiembrie anul trecut este că nominalizarile nu au mai fost făcute prin selecţie pe criterii-standard enunţate cu surle şi trambiţe de ministrul Justiţiei, dar facută în secret ( cum a procedat Pivniceru, anul trecut), ci prin asumare directă, politică, a interimarului de la Justiţie, Victor Ponta ( legea româneasca prevede nominalizarea de catre ministrul Justiţiei, fără a preciza organizarea unei selecţii, însă selecţia nu era interzisă deoarece tot ce nu este expres interzis de lege , este permis- e un principiu de drept).

 Legea îi permite preşedintelui ţării să refuze de mai multe ori propunerile, fără a risca suspendarea, dacă majoritatea parlamentară a USL ar respecta legea!

 Dacă Băsescu îl va numi pe Tiberiu Niţu, îşi va dezamăgi susţinătorii, care aşteaptă numirea unui procuror general foarte bine pregătit; dacă nu îl va numi, cel mai probabil va declanşa instabilitate politică ce va fi provocată de cei  70% de parlamentari USL aleşi în Parlamentul României, care NU vor ţine cont de lege (au mai făcut asta atunci când au înfiinţat o comisie parlamentară pentru  a cerceta activitatea unor procurori, procedură strict şi expres  interzisă de lege!).

Instabilitatea politică crează haos şi cădere economică ( aşa cum a fost în 2012), plus că provoacă  îngrijorarea partenerilor occidentali ai României.

Ce va alege preşedintele ţării?

 

Cele mai citite

Andrei Caramitru o atacă pe Anca Alexandrescu: „Planorista racolată de SIE și vectorul estic al propagandei politice”

Economistul Andrei Caramitru lansează acuzații grave la adresa Ancăi Alexandrescu, pe care o asociază cu rețele de influență din perioada comunistă și cu politicieni...

Germania, tot mai aproape de alegeri anticipate. Guvernul a căzut

Cancelarul german Olaf Scholz a suferit o înfrângere majoră luni, când majoritatea celor 733 de parlamentari din Bundestag și-au retras sprijinul față de el,...

Vinicius, criticat dur de președintele lui Rayo Vallecano. „Trebuie să ai respect”

Rayo Vallecano și Real Madrid au oferit un spectacol intens în etapa a 17-a din La Liga, meciul terminându-se la egalitate, scor 3-3. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă