România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina şi nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale a ţării, este una dintre concluziile şedinţei de lucru convocate sâmbătă seara de preşedintele Traian Băsescu cu structurile de securitate naţională.
De asemenea, România nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională, informează preşedinţia într-un comunicat citat de Agerpres.
Citeşte şi: Şedinţă de urgenţă la Cotroceni pe tema situaţiei din Crimeea. Băsescu denunţă agresiunea rusă
Totodată, „România va continua să fie activă în relaţiile cu aliaţii săi în discuţiile privind evenimentele din Ucraina; preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanţii statului român să prezinte poziţia de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE)”, precizează sursa citată.
România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenţie, atât situaţia din Ucraina, cât şi evoluţiile separatiste din Republica Moldova, se mai menţionează în comunicatul Preşedinţiei referitor la concluziile şedinţei de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat sâmbătă seara, de la ora 19,00, o şedinţă de lucru cu structurile de securitate naţională, în vederea discutării situaţiei din Crimeea. Preşedinţia a subliniat că aceasta nu este o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Administraţia Prezidenţială a anunţat anterior, în cursul zilei de sâmbătă, printr-un alt comunicat de presă, că România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, urmăreşte cu deosebită atenţie evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar şi din regiunea Harkov, Donetsk şi Odesa. Apariţia unor grupări civile, dar şi a unor formaţiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităţilor legitime şi semnalele repetate ale unor tendinţe separatiste ameninţă stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială şi securitatea regională”, se afirma în comunicatul Preşedinţiei.
Citeşte şi: Băsescu: Mişcările de trupe din Crimeea, fără acordul Ucrainei, pot fi considerate o agresiune
Potrivit sursei citate, România este preocupată de respectarea „deplină” a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.
Conform comunicatului, preşedintele Băsescu solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor bilaterale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene.
„Domnul preşedinte Traian Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei. În ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că aplicarea fermă a normelor internaţionale şi a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităţilor naţionale şi trebuie să reprezinte o obligaţie a fiecărui stat şi nu motivul unei intervenţii armate externe”, se mai puncta în comunicatul Preşedinţiei.