Criza din Bolivia, tara ajunsa in pragul razboiului civil, a inceput sa se dezamorseze dupa indeplinirea, joi seara, a primei revendicari a sutelor de mii de protestatari care luasera cu asalt strazile capitalei, La Paz, si ale altor orase: desemnarea ca sef al statului a presedintelui Curtii Supreme de Justitie a Boliviei, Eduardo Rodr’guez Veltze, singurul abilitat sa convoace alegeri anticipate.
Aceasta nu este insa decat cea mai urgenta dintre revendicari, protestatarii coordonati de miscarile de stanga cerand nationalizarea resurselor de gaze naturale, principala bogatie a tarii. Noul presedinte s-a angajat sa tina seama de dorinta concetatenilor sai.
Din cauza amplelor manifestatii de strada, Parlamentul nu s-a putut reuni joi in capitala La Paz pentru sesiunea in care a aprobat demisia inaintata luni de fostul presedinte, Carlos Mesa, si l-a desemnat pe succesorul acestuia. Reuniunea a fost convocata la Sucre (capitala administrativa a tarii), dar si aici a inceput cu o intarziere de zece ore, din cauza unui incident violent care i-a infuriat si mai mult pe manifestanti. Un miner a fost impuscat in apropiere de Sucre, determinand o multime de protestatari sa se indrepte spre Casa Libertatii, cladirea din oras in care urma sa se intruneasca Parlamentul.
Sesiunea a inceput abia la ora 23.00 (ora locala), iar noul presedinte, Eduardo Rodr’guez Veltze, a depus juramantul la ora 23.45. La presiunea manifestantilor, presedintele Senatului, Hormando Vaca D’ez, si cel al Camerei Deputatilor, Mario Coss’o, primii doi in ordinea succesiunii la conducerea statului dupa demisia lui Mesa, au renuntat la aceasta functie, permitand alegerea ca presedinte a lui Eduardo Rodr’guez Veltze. In discursul sau, el a precizat ca isi asuma aceasta responsabilitate doar pentru a organiza alegeri anticipate corecte.