Țara noastră este „un câmp de bătălie“ între Occident și Rusia, o insulă sub asediu, care trăiește „într-un cartier dur“, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro Wess Mitchell, președinte al The Center for European Policy Analysis (CEPA), singurul think-tank american dedicat studierii Europei Centrale și de Est.
Wess Mitchell afirmă că Rusia lui Vladimir Putin va încerca orice pentru a „cuceri această insulă”. Este foarte posibil, spune președintele CEPA, ca Rusia să privească Marea Neagră parțial ca zonă de resurse, să încurajeze iredentismul etnic pentru a destabiliza România și să-și extindă influența într-o regiune parțial căzută sub influența sa.
„Cred că alegerile vor fi foarte importante pentru democrația românească. Există o mare posibilitate ca un singur partid să iasă din această campanie cu o putere copleșitoare – parlament, președinție, guvern. Și se va vedea după alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere și influență”, susține Mitchell, care adaugă: „Cred că România este un „battleground state” într-un capitol al istoriei care se desfășoară în prezent și va simți această testare a democrației în mod mai acut decât alte țări”. Expertul american mai consideră că țara noastră trăiește „într-un cartier dur”, iar pentru a se dezvolta economic și politic, sunt necesare câteva condiții interne și externe. „Aveți nevoie ca Marea Neagră să fie un spațiu economic deschis. Aveți nevoie ca atât cât se poate influența rusă să nu treacă la vest de Nistru. Aveți nevoie de o manifestare puternică a prezentei occidentale, din perspectiva securității. Aveți nevoie de îngrădirea iredentismului.
Cred că duhul iredentismului etnic a fost lăsat să scape din sticla lui pentru prima dată după două generații. România va fi mereu perdanta clară în fața unui iredentism scăpat de sub control. (…) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce naționalismul populist și iredentist din regiune ar căuta să imite. Aș include acest lucru printre cele mai importante amenințări la adresa securității naționale pentru România, dacă vorbim despre probleme externe. Aș mai include aici și remilitarizarea Mării Negre”, a mai declarat Mitchell în interviu.
Victor Ponta, diferit de Viktor Orban
Mitchell a ținut să puncteze că premierul României, Victor Ponta, este diferit de omologul său ungar, Viktor Orban. „E important să înțelegem care sunt diferențele dintre Ungaria și România: Victor Ponta nu a folosit puterile statului pentru a ataca libertatea presei sau religia, nu a proclamat moartea democrației liberale în România. Totuși, cred că aceste alegeri vor testa angajamentul față de democrație al actualului guvern și, probabil, al viitorului președinte. Dacă partidul său va câștiga aceste alegeri, Victor Ponta va avea ample oportunități să demonstreze acest angajament pentru guvernanța și valorile transatlantice, că ține la aceste valori. După alegeri, lucrurile care cred că trebuie urmărite, monitorizate foarte atent sunt legislația anticorupție, în special legea grațierii și amnistierii, iar apoi funcționarea instituțiilor de integritate, ANI și DNA”, a mai spus președintele CEPA.
Cine este Wess Mitchell
Wess Mitchell este președinte al The Centre for European Policy Analysis (CEPA). Co-fondator al acestui institut, el a jucat un rol activ în dezvoltarea CEPA ca unic think-tank american dedicat studierii Europei Centrale și de Est. Articolele sale apar periodic în jurnalele academice și în media transatlantice.
Ocazional, oferă consultanță guvernului SUA și a ținut prelegeri pe teme de securitate central-europeană la universități, institute și agenții guvernamentale de pe ambele țărmuri ale Atlanticului. La alegerile prezidențiale din SUA din 2012, a contribuit la echipa de securitate națională a campaniei lui Mitt Romney. Este copreședinte al Europe Working Group din cadrul John Hay Initiative și este membru în board-urile consultative ale Zbigniew Brzezinski Institute, Richard G. Lugar Institute și al Comisiei Atlantice Slovace.