Preşedinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna), Elena Poiană, este percheziţionată, marţi, de procurorii anticorupţie. Ea este suspectată că a luat 10.000 lei mită, în 2015, pentru a elibera din arest doi tâlhari violenți, spun surse judiciare. Banii au fost luaţi prin intermediar.
În 2015, când a pretins și luat banii, Elena Poiană era judecătoare la Tribunalul Harghita. Consiliul Superior al Magistraturii a promovat-o președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe cu începere de la data de 1 ianuarie 2016, adică de o lună și jumătate. Numirea înseamnă și trecerea testului de integritate…Înainte de a fi judecător, Elena Poiană a fost procuror.
Eliberați din arest, deși au legat doi bătrini, le-au pus cuțitul la gât, i-au stropit cu benzină ca să le spună unde țin valorile din casă
Judecătoarea a pretins 10.000 lei ca să dispună înlocuirea măsurii arestului preventiv pentru doi inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată.
Inculpaţii au comis tâlhărie cu premeditare, au pătruns mascaţi la părţile vătămate, persoane în vârstă, le-au imobilizat, le-au stropit cu lichid inflamabil şi le-au ameninţat cu cuţit pentru a le spune unde țin banii și obiectele de valoare.
Judecătoarea (atunci, la Tribunalul Harghita) i-a spus intermediarului că, pentru suma de 10.000 lei, e dispusă să înlocuiască arestul preventiv cu măsura controlului judiciar.
În momentul în care negocia suma de bani pretinsă cu rudele unuia din inculpați, care a vrut să se asigure că pretinde 10.000 de lei, nu 10.000 euro, judecătoarea se justifica, spunând că suma nu e mare deoarece, pentru faptele sale, inculpatul riscă mulţi ani de puşcărie, aşa încât suma pe care o cere ea ca să-l pună în libertate e cât se poate de rezonabilă. Tot ca argument că suma pretinsă nu e mare, în interceptări, judecătoarea spunea că pentru asemenea fapte cu violență trebuie să caute cu lumânarea judecător prin ţară şi nu vor găsi, că nu se dă control judiciar, ci arest.
Tot în momentul negocierii sumei cu aparţinătorul unuia din inculpaţi, judecătoarea Poiană îşi exprima regretul că trebuie să-i înlocuiască şi celuilalt inculpat măsura arestului cu control judiciar deoarece nu are cum să-l lase liber doar pe cel pentru care se ,, intervenise ,, pentru că ar trezi suspiciuni.
Din interceptări rezultă că judecătoarea regreta că trebuie să-l pună sub control judiciar și pe inculpatul pentru care nu primea nici ,, o atenţie ,, Judecătoarea a considerat suma pretinsă aşa, o atenţie. În discuţia pe tema înlocuirii arestului chiar a spus că e dispusă să înlocuiască arestul cu control judiciar dacă cel care a intervenit pentru unul dintre inculpați ,,dă ceva".
Inculpaţii erau trimiși în judecată arestaţi preventiv şi cauza se afla în camera preliminară (dosar 1296/234/2015) a Judecătoriei Miercurea Ciuc. Judecătorul de cameră preliminară le-a menţinut arestul preventiv în 17 august 2015. Decizia a fost contestată, iar la Tribunalul Harghita a fost desemnată ca judecător de cameră preliminară Elena Poiană.
În schimbul banilor pretinşi, la data de 20 august 2015 judecătoarea Poiană le-a înlocuit inculpaților violenți măsura arestului preventiv cu control judiciar.
Procurorii DNA fac, marți, patru percheziții, între care una la sediul Judecătoriei Sfântu Gheorghe-Covasna, alta la domiciliul judecătoarei, precum și la domiciliile intermediarului și a inculpatului pentru care s-a intervenit, domicilii situate in județele Brașov și Iași. La dosar există şi interceptări ale comunicaţiilor.
=====
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat, că efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în anul 2015.
"În cursul zilei de 16 februarie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în județele Covasna, Brașov și Iași, din care una reprezintă sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", informează sursa citată.
Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Alba și Iași.