27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPresa rusă: Băsescu este îngrijorat că R.Moldova s-ar putea răzgândi în privinţa...

Presa rusă: Băsescu este îngrijorat că R.Moldova s-ar putea răzgândi în privinţa integrării europene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului moldovean, că există posibilitatea ca R.Moldova să se răzgândească în ultimul moment şi să prefere apropierea de Uniunea Vamală Rusia-Belarus în locul integrării UE, potrivit agenţiei ruse Rosbalt, citate de Mediafax.

Potrivit agenţiei ruse Rosbalt, în cursul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, Băsescu a exprimat preocupare că Republica Moldova ar putea repeta scenariul armean, în contextul în care Guvernul de la Erevan a preferat în ultimul moment să semneze acorduri cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, deşi existau premisele integrării europene.

„Aţi văzut ce a făcut Armenia, s-a răzgândit în ultimele 24 de ore”, i-a spus Băsescu lui Corman, conform agenţiei ruse Rosbalt. Potrivit agenţiei ruse, Băsescu a notat că reacţiile opoziţiei din R.Moldova sugerează reticenţă faţă de semnarea acordurilor de liber-schimb şi asociere cu Uniunea Europeană.

„Aveţi misiunea patriotică de a rămâne la putere în 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (europene – n.red.), astfel încât acestea să nu rămână simple poveşti”, i-a transmis Băsescu lui Corman, membru al Partidului Democrat din R.Moldova, formaţiune care este parte a Coaliţiei pentru Guvernare Proeuropeană, aflată la guvernare la Chişinău.

Armenia încheiase în iulie discuţiile tehnice pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar documentul ar fi urmat să fie semnat la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie. Cu toate acestea, în urma întrevederii pe care preşedintele armean, Serj Sarkisian, a avut-o în septembrie cu omologul său rus, Vladimir Putin, liderul de la Erevan a anunţat că este pregătit pentru integrarea ţării în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi pentru perspectiva formării Uniunii Economice Eurasiatice, un proiect al Moscovei care ar rivaliza cu Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă