1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialPresa internationala despre condamnarea comunismului din Romania

Presa internationala despre condamnarea comunismului din Romania

Evenimentele dupa-amiezii de luni din Parlamentul Romaniei au avut un ecou international relativ limitat, cel putin judecand dupa editiile datate marti 19 decembrie ale celor mai importante ziare de pe Glob. Majoritatea preiau relatari ale agentiilor de presa, mai ales pe cea a agentiei Associated Press, semnata de Alexandru Alexe. O relatare pur informativa, spre deosbire de cea a agentiei Reuters, care mentioneaza analisti neidentificati potrivit carora (Raportul Tismaneanu) ar putea oferi argumente juridice victimelor care doresc sa obtina despagubiri, si ar putea grabi procesul restituirii proprietatilor private nationalizate de comunisti. Corespondentul Reuters mai scrie ca, potrivit unor analisti, incetineala cu care s-a ajuns la condamnarea regimului communist “a fost un motiv important al lentorii tranzitiei” postcomuniste a Romaniei – “o tranzitie care, in ultimii cativa ani, s-a accelerat – ceea a adus Romaniei invitatia de a se alatura Uniunii Europene in ianuarie”.
O relatare a agentiei spaniole EFE a servit drept baza celor catorva articole consacrate evenimentului de la Bucuresti in presa hispanofona europeana si latino-americana. Dintre aceste publicatii, mentionam La Cronica de Hoy, TodoPolitica.com – care scrie: “Presedintele Romaniei, liberalul (sic) Traian Basescu, a condamnat oficial comunismul” – LibertadDigital, precum si El Tiempo, un cotidian venezuelean. Toate ziarele si site-urile pe care le-am mentionat, precum si cele pe care le vom mai aminti, relateaza pe larg despre bruiajul de circ si mahala facut discursului prezidential de oamenii liderului PRM Corneliu Vadim Tudor.
In Franta, despre condamnarea comunismului din Romania scrie pe larg, intr-o corespondenta din Bucuresti, cotidianul Le Figaro, a carui ampla si documentata relatare incepe cu urmatoarea observatie: “Este limpede ca Romaniei, care se va integra in UE la 1 ianuarie, nu ii este usor sa intoarca paginile negre ale istoriei sale”. Si inca un citat din Le Figaro: “Din cauza absentei vointei politice, Romania si-a ascuns multa vreme trecutul”. Relatarea din editia electronica a saptamanalului Le Nouvel Observateur, care prelucreaza depesa Reuters, este mult mai succinta, dar scoate in evidenta faptul ca avem de-a face cu “prima condamnare oficiala a comunismului in Romania”.
La Londra, BBC-ul acopera competent evenimentul, cu ajutorul propriei redactii romanesti. Dincolo de Ocean, nu putem aminti deocamdata decat relatarea de la Paris semnata Craig Smith, aparuta in The New York Times (si preluata, pe continentul nostru, de International Herald Tribune). Aici putem citi opinia unui istoric bulgar pe nume Plamen Tvetkov, care considera ca (aceasta condamnare) este egala in importanta cu condamnarea national-socialismului (a nazismului) dupa cel de a Doilea Razboi Mondial” – dar articolul contine si o succinta, dar corecta descriere a infamului ”experiment Pitesti”. Articolul lui Craig Smith este, de altfel, cel mai reusit dintre cele pe care le-am citit, tradand competenta si familiarizare cu realitatile romanesti.
Am lasat la urma ziarele din vecini. In Bulgaria, stirea este doar mentionata lapidar. In ziarele budapestane, nu am gasit nici o mentiune, ziarele din Republica Ceha (unde comunismul a fost condamnat acum mai bine de 13 ani printr-o “lege privind ilegalitatea regimului communist") nu se ocupa de evenimentul la care ar fi trebuit sa fie present si Vaclav Havel. Doar in Polonia, doua ziare foarte importante au publicat relatari ample de la corespondentii lor la Bucuresti: Rzeczpospolita si Gazeta Wyborcza. Ambele relatari inscriu evenimentul de la noi in contextual fostelor tari comuniste din Rasaritul Europei. Primul ziar comenteaza ca in Polonia “un astfel de raport nu putea fi realizat. La noi, sistemul (comunist) s-a prabusit in alte imprejurari, care au facut posibil un compromis cu Puterea (de atunci)”. Gazeta Wyborcza trece in revista momentele cele mai importante ale procesului lustratiei si dezavuarii comunismului in Cehia, Slovacia, RDG, Ungaria si Bulgaria – procese extrem de diferite, dar care, cel putin pana luni 18 decembrie 2006, au dat rezultate superioare celor din Romania.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă