7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPresa din Romania, in roz

Presa din Romania, in roz

» Potrivit raportului intocmit de Reporteri Fara Frontiere (RFF), Romania ocupa locul 42 in lume in clasamentul libertatii presei, pe anul 2007, in fata SUA, care se situeaza pe pozitia 48.

» Specialistii in mass-media pun aceasta situatie pe seama penalizarii ideologice a SUA de catre RFF, punand la indoiala obiectivitatea raportului. In cazul Romaniei, raportorii amintesc de mogulii de presa si de politizarea TVR.

Raportul privind libertatea presei intocmit de "Reporteri Fara Frontiere" (RFF)  dezvaluie ca Romania a urcat 16 pozitii in clasament comparativ cu situatia de anul trecut, ajungand pe locul 42. Surprinzator este ca Statele Unite ale Americii sunt abia pe pozitia a 48-a, printre tarile care le depasesc numarandu-se Romania, Africa de Sud, Israel si Nicaragua. Conform datelor prezentate in raport, SUA au fost depunctate din cauza ca "situatia libertatii presei s-a inrautatit in 2006 prin incarcerarea unui jurnalist freelancer si prin sustinerea acordata de autoritati tribunalelor pentru a-i baga la inchisoare pe jurnalistii care refuza sa-si dezvaluie sursele". Acest ultim aspect este reglementat in legea pentru combaterea terorismului. Mai mult, telefoanele jurnalistilor americani sunt ascultate pentru ca legea o permite.
Gelu Trandafir, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), socoteste ca "este extrem de discutabil ca SUA sunt dupa Romania si Franta". Trandafir argumenteaza ca "orice jurnalist roman care cunoaste realitatea presei romanesti ar dori sa lucreze intr-un ziar sau intr-o televiziune americana, si nu la mogulii autohtoni". Un alt membru CNA, Ioan Onisei, avertizeaza ca "a crescut foarte mult partizanatul in presa scrisa si audiovizuala. E din ce in ce mai clar ca multi jurnalisti servesc alte interese decat cele ale informarii opiniei publice".
Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania, pune diferenta Romania-SUA pe seama ideologiei antiamericane a celor de la RFF, care ar suna astfel: "Cat timp e Bush presedinte, SUA sunt un fel de Germanie nazista". De aceeasi parere in privinta partizanatului RFF este si Gelu Trandafir, care mai ridica un semn de intrebare si pentru pozitia a 31-a, ocupata de Franta: "Televiziunea franceza a difuzat materialul cu Sarkozy «bine dispus» abia dupa ce a fost prezentat de televiziunea belgiana".
Mai mult, precizeaza Trandafir, "realitatea presei romanesti lasa foarte mult de dorit si, din punctul meu de vedere, ne situam mult dupa SUA". Ioan Onisei aminteste ca multi dintre jurnalistii romani raspund intereselor patronilor: "De foarte multe ori, se vorbeste pe placul sefilor, si nu in beneficiul publicului. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori apare autocenzura".
Pe de alta parte, presedintele CNA, Rasvan Popescu, considera ca presa in Romania este libera, luand in calcul cadrul legislativ: "Presa audiovizuala este in regula, cel putin la nivelul reglementarilor nu e nici o problema".

Ratingul va scadea in 2008

Razvan Martin, raportor pe Romania pentru RFF si coordonator FreeEx in cadrul Agentiei de Monitorizare a Presei, ne-a declarat ca  Romania a punctat la libertatea presei prin lipsa de presiuni politice, in 2006, asupra postului public de televiziune si prin dezincriminarea calomniei si insultei. Pe de alta parte, sustine Martin, cele doua aspecte s-au schimbat radical in 2007: "Fostul presedinte al TVR a fost demis si pentru prima data avem in fruntea televiziunii publice un politician, iar calomnia si insulta sunt din nou in Codul Penal". Martin concluzioneaza ca "anul viitor vor fi probleme cu raportul, iar ratingul ar putea scadea".
Bilele negre marcate de Romania anul trecut au fost din cauza anchetarii jurnalistilor pentru dezvaluirea de informatii confidentiale (Marian Garleanu si Sebastian Oancea) si din cauza inchiderii site-ului care parodia pagina oficiala a Ministerului roman de Externe.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...
Ultima oră
Pe aceeași temă