Atacurile indreptate impotriva libertatii presei au crescut in cursul anului trecut. La aceasta actiune "au pus umarul" politicieni si institutii ale statului.
Agentia de Monitorizare a Presei a prezentat ieri raportul FreeEx "Libertatea presei in Romania". Concluziile nu sunt deloc optimiste: atacurile asupra presei s-au inmultit, la fel agresiunile si amenintarile indreptate impotriva jurnalistilor. Directorul AMP, Mircea Toma, a spus ca integrarea Romaniei in UE a insemnat un recul pentru libertatea presei. "Pana la aderare autoritatile au fost grijulii. Ne putem astepta la ce e mai rau de acum inainte", a spus Toma, chiar de Ziua mondiala a libertatii presei. Potrivit raportului, atacurile asupra presei au luat diverse forme de la deciziile Curtii Constitutionale privind reincriminarea insultei si calomniei, refuzul partidelor de a depolitiza cele doua institutii publice de radio si televiziune, pana la intimidarea jurnalistilor prin arestari, dosare penale, chemari in judecata, agresiuni fizice si verbale. Autorii raportului FreeEx considera ca "cel mai grav caz al anului 2006" este cel al ziaristilor vranceni Marian Garleanu, corespondent in Vrancea al ziarului nostru, si Sebastian Oancea, corespondent al ziarului Ziua, invinuiti in februarie anul trecut de detinere si raspandire a unor informatii secrete. Desi s-a aratat ca informatiile nu contineau amenintari pentru securitatea armatei romane, situatia ziaristilor nu s-a calarificat inca, "dosarul nu a fost inaintat de procurori in instanta, privandu-i pe cei doi de dreptul de a se apara", se mai scrie in raport. De asemenea sunt trecute in revista si situatiile in care presa a fost acuzata de coruptie, cel mai cunocut fiind cazul Gazeta, unde toata conducerea grupului local de presa a fost arestata la sfarsitul lunii octombrie sub acuzatia de santaj.
Raportul FreeEx vorbeste si despre schimbarile de pe piata proprietatii media, aparitia unor actori noi, consolidarea fenomenului de concentrare a presei, precum si despre faptul ca mass-media sunt percepute tot mai mult ca un instrument de obtinere a unor avantaje politice si economice.