1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialPresa britanica despre cel mai mare experiment stiintific

Presa britanica despre cel mai mare experiment stiintific

Pe strazile Londrei, standurile de ziare aveau miercuri afise de gen "Big Bangul care n-a avut loc" sau "Lumea nu s-a sfarsit astazi". Subiectul LHC este, evident, pe prima pagina a tuturor ziarelor. Cu un ton care variaza de la sobru la ironic, marele experiment stiintific care a inceput miercuri este filmat, prezentat si explicat pe intelesul tuturor.

 

"Lansare reusita a masinii Big-Bangului", titreaza The Independent.

 

"Big Bangul a inceput, insa lumea nu s-a sfarsit inca", este titlul ales de Daily Mirror, care publica un film al evenimentelor si reia fragmente din interviul cu Steven Hawking sub titlul: "Lumea nu se va sfarsi astazi".

The Guardian
a trimis un corespondent la fata locului, asa ca are o intreaga sectiune intitulata The CERN Big Bang live. Din Geneva, Ian Stewart transmite la fiecare sfert de ora comentarii si imagini, dar si mici filmulete ale diferitelor evenimente ale zilei de miercuri. Toate, insa, pe un ton relaxat si ironic, cam acelasi ton pe care-l gasiti in numaratoarea inversa de la fata locului: "Cinci, patru, trei, doi, unu, zero…nimic. Lumea nu s-a sfarsit inca".

 

The Times relateaza tot de la fata locului, cu filmul complet al experimentelor si multe explicatii suplimentare de la un corespondent de stiinta cu doctorat in fizica.

Pe langa aceste reportaje, insa, presa britanica  – monitorizata de Hotnews – este plina de articole de stiinta; date, explicatii, puneri in context care ajuta publicul sa urmareasca nu atat titlurile spectaculoase, cat povestea unui experiment la care se lucreaza de peste 20 de ani, contextul in care se vorbeste despre inaugurarea fizicii de maine, sau despre competitia intre diferitele acceleratoare de particule din lume. Plus articole, multe articole, despre marile intrebari nerezolvate ale fizicii de astazi si despre "de ce ar trebui sa ne pese".

Sectiunea explicativa din The Guardian incepe cu cuvintele : "Ceva extrem de important se petrece astazi intr-un tunel gigantic de sub muntii Elvetiei. Totusi, care sunt «misterele universului», pe care cercetatorii de la CERN spera sa le solutioneze ? Ce importanta are daca reusesc sau nu? Si de ce ar trebui sa ne pese?". Urmeaza o serie intreaga de articole, multe imagini, explicatii care incep cu fizica fundamentala si definitii, proiecte interactive care explica cum functioneaza LHC.

Ca de fiecare data mai ponderat, The Economist are un lung articol in care ne explica de ce ne-am agitat degeaba. Faptul ca LHC a fost inaugurat  miercuri este doar rezultatul unei intelegeri intre specialisti si corespondentii de presa: e nevoie de o inaugurare. In fapt, ce s-a intamplat pe 10 septembrie a fost doar un test, nici primul, nici ultimul, pentru ca diferite componente ale LHC lucreaza deja de cateva saptamani. Iar rezultatele nu vor incepe sa apara decat peste cateva luni, si asta daca fizicienii au noroc. Cum, insa, stirea trebuia data candva, s-a decis, de comun acord, ca inaugurarea sa aiba loc atunci cand particulele vor executa un «cerc complet» in interiorul acceleratorului.

In sfarsit, presa britanica de miercuri reflecta subiectul si in paginile de comentarii, analize sau opinii. Articole scrise de comentatori, laudative sau critice la adresa experimentului, a organizatiei insasi (in Marea Britanie, CERN nu este neaparat popular), a modului in care a fost transmisa stirea in presa.

Un lucru lipseste insa, cel putin din presa serioasa: panica. Sau atmosfera sumbra in care comentatorul se intreaba daca nu cumva vine sfarsitul lumii. Dimpotriva, incercarea este de a demonta, din start, spiritele profetice. The Times publica chiar un articol despre cele 10 ocazii in care lumea nu s-a sfarsit, trecand in revista seria de date la care, in diferite epoci istorice, a fost prezis sfarsitul lumii. Incepand cu cea mai veche predictie de acest tip, descoperita pe tablite de lut asiriene, vechi de aproape 3.000 de ani.

Cele mai citite

Nou Sondaj ECFR: Percepții divizate asupra lui TRUMP 2.0 și viitorul influenței europene pe scena globală

Un sondaj global, publicat astăzi, arată că un număr mare de cetățeni din toată lumea sunt optimiști în legătură cu revenirea lui Donald Trump...

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

Declinul producției industriale în 2024: scăderi în toate sectoarele

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere de 1,8% a producției industriale în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ca serie brută. Toate cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă