Primul muzeu din Romania dedicat in intregime vestigiilor culturii Cucuteni si deschis anul trecut la Piatra Neamt a fost premiat de Ministerul Culturii.
Proiectul „Primul muzeu Cucuteni din Romania”, coordonat de Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, premiul „Iulian Antonescu” la categoria management in domeniul patrimoniului cultural, in cadrul Galei premiilor Ministerului Culturii si Cultelor pentru Patrimoniu Cultural National pe anul 2005. Premiul a fost inmanat directorului Gheorghe Dumitroaia de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, vineri dupa-amiaza, in cadrul unei ceremonii speciale organizate in sala Auditorium a Muzeului National de Arta a Romaniei.
Pinalti vrea sa evacueze Muzeul de Istorie
Recunoasterea importantei deosebite a Complexului Muzeal Neamt vine intr-un moment dificil, cand Gheorghe Stefan, primarul supranumit Pinalti, insista in discutii referitoare la evacuarea Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt, pentru a i se da alta destinatie. Pentru a doua oara, la un an diferenta, Gheorghe Stefan a propus Consiliului Judetean sa abandoneze aceasta cladire din administrare, pentru a se instala alta activitate acolo. Din fericire, pe lume exista si altceva decat fotbalul si speram in responsabilitatea consilierilor judeteni. „Premiul a fost acordat pentru organizarea primului muzeu Cucuteni din Romania, un proiect care, dupa opinia specialistilor, a fost dintre cele mai importante pentru anul 2005, atat pentru valoarea exponatelor, cat si pentru realizarea deosebita a acestui muzeu. Particularitatile deosebite ale muzeului tin de cadrul arhitectonic deosebit de generos, dar si de modalitatile muzeo-tehnice folosite de organizatori in scopul valorificarii depline a importantelor capodopere. Inca din 1948, muzeul din Piatra Neamt era considerat de catre un mare arheolog al acestei tari, profesorul universitar, membru al Academiei Romane Radu Vulpe, ca unul dintre cele mai importante muzee din Romania. Spunea, la vremea respectiva, academicianul Radu Vulpe ca nicaieri nu se pot studia mai bine numeroasele si complicatele probleme ale complexului de civilizatii Cucuteni. De mai bine de 10 ani, la Piatra Neamt functioneaza Centrul International de Cercetare a Culturii Cucuteni, noi insine, din 1990 incoace, am incercat sa valorificam pe deplin patrimoniul existent in muzeu, am refacut expozitia de baza, am publicat 14 volume in acest domeniu, evident impreuna cu colaboratorii nostri din tara, care au activat ani buni in judetul Neamt si nu numai. Am organizat mai multe expozitii nationale si o expozitie internationala, in 1997, unica pana in acest moment”, a declarat Gheorghe Dumitroaia. Muzeul de arta neolitica Cucuteni de la Piatra Neamt expune in jur de 300 de piese din cadrul culturilor Precucuteni-Cucuteni incluse in categoria „tezaur” al patrimoniului cultural national.