31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPremiile Ig Nobel 2014: studiu despre cojile de banane, printre cรขลŸtigฤƒtorii

Premiile Ig Nobel 2014: studiu despre cojile de banane, printre cรขลŸtigฤƒtorii

Cercetฤƒri despre cât de alunecoase sunt cojile de banane, despre capacitatea pastramei de porc de a opri sângerฤƒrile nazale ลŸi despre reacลฃiile renilor la vederea unui om deghizat în urs polar se numฤƒra printre câลŸtigฤƒtorii premiilor Ig Nobel 2014, o alternativฤƒ amuzantฤƒ la adevฤƒratele premii Nobel, informeazฤƒ Mediafax.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 24-a ediลฃie, sฤƒrbฤƒtoresc neobiลŸnuitul, onoreazฤƒ imaginaลฃia ลŸi stimuleazฤƒ interesul oamenilor în ceea ce priveลŸte ลŸtiinลฃa, medicina ลŸi tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research (Analele Cercetฤƒrilor Improbabile, n.r.), care sponsorizeazฤƒ aceste trofee împreunฤƒ cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association ลŸi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.

Aceste distincลฃii acordate joi, la Boston, sunt o alternativฤƒ amuzantฤƒ ลŸi mai puลฃin serioasฤƒ la adevฤƒratele premii Nobel, care vor fi decernate în luna octombrie, transmite Reuters.

Dintre cele zece distincลฃii acordate, patru au mers cฤƒtre cercetฤƒtori care au demonstrat un interes deosebit pentru mâncare. O echipฤƒ de experลฃi japonezi a primit premiul Ig Nobel pentru Fizicฤƒ, de exemplu, pentru descrierea pericolelor mersului pe coji de bananฤƒ, în lucrarea "Frictional Coefficient under Banana Skin" ("Coeficientul de frecare sub coaja de bananฤƒ", n.r.).

Alte echipe au fost premiate pentru studierea a ceea ce se întâmplฤƒ în creierul oamenilor care vฤƒd chipul lui Iisus pe feliile de pâine prฤƒjitฤƒ, altele pentru cฤƒ au cercetat cum pot fi folosite fecalele de bebeluลŸ la producerea de cârnaลฃi fermentaลฃi, în timp ce unii cercetฤƒtori au fost distinลŸi pentru cฤƒ au analizat cum pot fi îndesate în nas bucฤƒลฃi de pastramฤƒ de porc pentru a opri sângerฤƒrile abundente.

Premii IgNobel din acest an au fost oferite ลŸi cercetฤƒtorilor care au mฤƒsurat durerea relativฤƒ resimลฃitฤƒ de oamenii care se uitฤƒ la un tablou urât, celor care au studiat dacฤƒ nu cumva deลฃinerea unei pisici ridicฤƒ probleme de sฤƒnฤƒtate mentalฤƒ, dar ลŸi unor cercetฤƒtori interesaลฃi dacฤƒ oamenii care se culcฤƒ noaptea tฤƒrziu nu sunt mai înclinaลฃi spre a deveni psihopaลฃi.

Ceremonia de premiere a avut loc joi, la Universitatea Harvard din Cambridge, statul american Massachusetts, iar distincลฃiile au fost înmânate de premianลฃii de anul trecut. Festivitatea a inclus o mini-operฤƒ în trei acte despre oamenii care înceteazฤƒ sฤƒ mai mฤƒnânce ลŸi se hrฤƒnesc exclusiv cu pilule, spectacolul fiind inspirat de dieta bogatฤƒ în pastile a ลŸefului inginerilor de la Google, Ray Kurzweil.

Unul dintre studiile favorite ale lui Marc Abrahams, editorul Annals of Improbable Research ลŸi cel care a inventat premiile Ig Nobel, a fost o lucrare a unor cercetฤƒtori norvegieni ลŸi germani care au testat reacลฃiile renilor la vederea oamenilor îmbrฤƒcaลฃi în costume de urs polar. "Nu am întâlnit niciodatฤƒ, în viaลฃa mea, pe cineva care sฤƒ se degizeze în urs polar pentru a speria un ren", a spus Abrahams.

Printre câลŸtigฤƒtori se mai numฤƒrฤƒ experลฃi din Cehia, Germani ลŸi Zambia, potrivit cฤƒrora câinii preferฤƒ sฤƒ îลŸi alinieze corpul pe axa nord-sud, urmând câmpul magnetic al Terrei, atunci când defecheazฤƒ. CâลŸtigฤƒtor a fost ลŸi Institutul Italian de Statisticฤƒ pentru performanลฃa de a creลŸte oficial mฤƒrimea economiei italiene incluzând ลŸi veniturile din prostituลฃie, traficul de droguri, contrabandฤƒ ลŸi alte infracลฃiuni.

Lista completฤƒ a câลŸtigฤƒtorilor:

Premiul pentru fizicฤƒ a fost acordat cercetฤƒtorilor japonezi Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima ลŸi Rina Sakai pentru mฤƒsurarea frecฤƒrii dintre pantofi ลŸi coaja de bananฤƒ.

Premiul pentru neuroลŸtiinลฃe a fost acordat cercetฤƒtorilor din China ลŸi Canada Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian ลŸi Kang Lee, pentru încercarea de a înลฃelege ce se întâmplฤƒ în creierul oamenilor care vฤƒd chipul lui Iisus pe felii de pâine prฤƒjitฤƒ.

Premiul pentru psihologie a fost primit de o echipฤƒ de cercetฤƒtori din Australia, Marea Britanie ลŸi Statele Unite, Peter K. Jonason, Amy Jones ลŸi Minna Lyons, pentru adunarea de dovezi potrivit cฤƒrora oamenii care stau de obicei treji pânฤƒ târziu sunt, de obicei, mai narcisiลŸti, manipulatori ลŸi psihotici decât oamenii care se trezesc dis-de-dimineaลฃฤƒ.

Premiul pentru sฤƒnฤƒtate publicฤƒ a fost acordat unor cehi, japonezi, americani ลŸi indieni, Jaroslav Flegr, Jan Havlíฤek, Jitka Hanušova-Lindova, David Hanauer, Naren Ramakrishnan ลŸi Lisa Seyfried, care au cercetat dacฤƒ nu cumva este periculos din punct de vedere al sฤƒnฤƒtฤƒลฃii mentale ca oamenii sฤƒ deลฃinฤƒ pisici.

Premiul pentru biologie a fost decernat unor experลฃi din Cehia, Zambia ลŸi Germania, Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Vladimír Hanzal, Miloš Jeลพek, Tomáš Kušta, Veronika Nฤ›mcová, Jana Adámková, Kateล™ina Benediktová, Jaroslav ฤŒervený ลŸi Hynek Burda, care au descris cu precizie cum câinii preferฤƒ sฤƒ se alinieze cu corpul pe axa nord-sud atunci când defecheazฤƒ.

Premiul pentru artฤƒ a fost câลŸtigat de o echipฤƒ de italieni, Marina de Tommaso, Michele Sardaro ลŸi Paolo Livrea, care au mฤƒsurat durerea relativฤƒ simลฃitฤƒ de oameni care privesc un tablou urât, în locul unuia frumos, în timp ce sunt arลŸi pe mânฤƒ cu un laser puternic.

Premiul pentru economie a mers la ISTAT, Institutul Italian pentru Statisticฤƒ, pentru performanลฃa de a creลŸte oficial mฤƒrimea economiei italiene incluzând ลŸi veniturile din prostituลฃie, traficul de droguri, contrabandฤƒ ลŸi alte infracลฃiuni.

Premiul pentru medicinฤƒ a fost acordat unei echipe de indieni ลŸi americani, Ian Humphreys, Sonal Saraiya, Walter Belenky ลŸi James Dworkin, care au tratat sângerฤƒrile nazale incontrolabile cu bucฤƒลฃi de carne de porc îndesate în nas.

Premiul pentru ลŸtiinลฃe arctice a mers cฤƒtre o echipฤƒ norvegiano-germanฤƒ, Eigil Reimers ลŸi Sindre Eftestøl, care a testat reacลฃiile renilor la vederea unui om îmbrฤƒcat în urs polar.

Premiul pentru nutriลฃie a mers în Spania, unde Raquel Rubio, Anna Jofré, Belén Martín, Teresa Aymerich ลŸi Margarita Garriga au efectuat un studiu privind folosirea bacteriilor din fecalele de bebeluลŸ în procesul de fermentare pentru producerea unei varietฤƒลฃi de cฤƒrnaลฃi.

În ultimii ani, premiile Ig Nobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetฤƒri privind capacitฤƒลฃile spermicide ale bฤƒuturilor de tipul cola, despre utilizarea magneลฃilor pentru a face broaลŸtele sฤƒ leviteze, precum ลŸi studii referitoare la efectul berii, al usturoiului ลŸi al friลŸtii asupra apetitului lipitorilor, despre diferenลฃele dintre salturile puricilor care trฤƒiesc pe câini ลŸi cele ale celor care trฤƒiesc pe pisici, despre cum oamenii cu cât beau mai mult, cu atât se simt mai frumoลŸi sau despre probabilitatea ca cu cât o vacฤƒ stฤƒ culcatฤƒ mai mult, cu atât sunt mai multe ลŸanse sฤƒ se ridice mai devreme.

Anul trecut, premiul Ig Nobel pentru ingineria de siguranลฃฤƒ a revenit americanului Gustano Pizzo, pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a teroriลŸtilor care deturneazฤƒ avioane. Sistemul îl aruncฤƒ pe terorist printr-o trapฤƒ, îl leagฤƒ ลŸi îl bagฤƒ într-un balot ลŸi apoi îl aruncฤƒ din avion printr-o uลŸฤƒ specialฤƒ, prin care acesta este paraลŸutat într-o zonฤƒ în care va fi arestat de poliลฃiลŸtii care îl aลŸteaptฤƒ la sol.

Discursurile premianลฃilor sunt limitate la un minut. Dacฤƒ aceลŸtia depฤƒลŸesc timpul alocat, o fetiลฃฤƒ în vârstฤƒ de opt ani, care îndeplineลŸte rolul de maestru de ceremonii, se apropie de invitat ลŸi-i ลŸopteลŸte: "OpreลŸte-te, te rog, pentru cฤƒ mฤƒ plictisesc".

Cele mai citite

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ a validat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentatฤƒ รฎn ajun...

Fostul dinamovist Mihai Popescu a avut prima conferinศ›ฤƒ la FCSB! Ce a declarat

Mihai Popescu, la prima conferinศ›ฤƒ dupฤƒ semnarea cu FCSB. Mihai Popescu, fundaศ™ul central รฎn vรขrstฤƒ de 31 de ani, proaspฤƒt transferat de la Farul, a...

S-a anunศ›at lista nominalizaศ›ilor la Balonul de Aur! Un jucฤƒtor important de Real a nu a fost inclus

Fฤƒrฤƒ Messi ศ™i Ronaldo pe lista nominalizaศ›ilor pentru prima datฤƒ dupฤƒ 21 de ani. France Football a dezvฤƒluit miercuri seara lista celor 30 de nominalizaศ›i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ