Premierul elen George Papandreou va participa la summit-ul G20 de la Cannes, de la sfârşitul acestei săptămâni, la invitaţia Franţei, pentru a discuta planul de organizare a referendumului privind al doilea program de salvare a ţării, a declarat un oficial grec citat de Reuters, relatează Mediafax.
„Primul ministru va participa la reuniunea G20 de la Cannes, unde vor fi discutate cele mai recente evoluţii, în urma unei invitaţii primite din partea Franţei”, a spus oficialul.
Papandreou a discutat şi cu cancelarul german Angela Merkel, a precizat oficialul elen.
Premierul grec este criticat de membrii propriului partid şi de partenerii europeni, după ce a anunţat că va consulta populaţia în legătură cu al doilea program de salvare a Greciei convenit săptămâna trecută de liderii zonei euro.
Merkel şi-a exprimat „înţelegerea pentru situaţia politică” din Grecia, a mai spus oficialul.
Membri ai Partidului Socialist de guvernământ au cerut demisia lui Papandreou, după ce a pus în pericol apartenenţa Greciei la zona euro prin convocarea referendumului.
Un parlamentar important din partidul lui Papandreou a demisionat, iar alţi doi au spus că ţara are nevoie de un guvern de uniune naţională, urmat de alegeri anticipate, solicitate şi de opoziţie.
Liderii din Franţa şi Germania au încercat să limiteze daunele la nivelul zonei euro, iar politicieni europeni şi-au exprimat neîncrederea faţă de anunţul care a surprins pe toată lumea, inclusiv pe ministrul elen de Finanţe.
„Este greu de înţeles despre ce va fi vorba în referendum. Vrem să fim sau nu salvaţi? Aceasta este întrebarea?”, a spus ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.
Oamenii de afaceri din Grecia şi-au exprimat disperarea legată de felul în care este condusă ţara, iar pieţele au speculat dacă Italia va fi următoarea ţară din zona euro care va intra în criza datoriilor.
Jean-Claude Juncker, care prezidează reuniunile miniştrilor de Finanţe din zona euro, nu exclude un default (încetare de plăţi) al Greciei.
„Premierul elen a luat această decizie fără să o discute cu colegii europeni”, a spus Juncker la Luxemburg.
Întrebat dacă un răspuns negativ al grecilor la referendum va însemna falimentul Greciei, Juncker a răspuns că nu poate exclude această posibilitate, dar depinde cum va fi formulată întrebarea.
Liderii europeni au convenit săptămâna trecută recapitalizarea băncilor cu 106 miliarde de euro, reducerea cu 50% a datoriilor Greciei către creditorii privaţi şi extinderea capacităţii Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro.