16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPremierul ceh lauda talentul de negociator al omologului sau luxemburghez Jean-Claude Juncker

Premierul ceh lauda talentul de negociator al omologului sau luxemburghez Jean-Claude Juncker

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a salutat eforturile omologului sau luxemburghez, Jean-Claude Juncker, negociatorul care a reusit sa-i determine pe liderii tarilor membre ale UE sa ajunga la un acord final privind proiectul de tratat european ce va inlocui Constitutia, informeaza din Bruxelles AFP, preluata de Rompres.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avut, de asemenea, "un rol-cheie" pentru deblocarea pozitiei polonezilor, a apreciat Mirek Topolanek in fata presei. In opinia sa, '"in runda finala, negociatorul sef Jean-Claude Juncker a contribuit puternic la proces, determinandu-i pe omologii sai sa renunte la anumite revendicari".

Seful executivului ceh si-a exprimat, de asemenea, "admiratia pentru modul in care Angela Merkel a reusit sa incheie negocierile".

Cehii, ostili oricarui caracter supranational al Europei, dezaproba atitudinea premierului belgian, Guy Verhofstadt, care a luptat ferm pentru a mentine simbolurile Europei, un demers considerat drept "neproductiv" de catre Mirek Topolanek.

Liderii europeni au convenit in aceasta dimineata, in jurul orei 04.30 /02.30/, asupra unui acord privind un proiect de tratat, dupa 36 de ore de intense negocieri, care s-au concentrat in jurul blocajului liderilor polonezi privind sistemul de vot prevazut de proiectul de tratat.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă