La Acvariul de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi a fost înregistrată o premieră mondială, prin reproducerea ex-situ a unei specii unice în lume, roşioara termală. Specialiştii Acvariului au reuşit această performanţă în cadrul proiectului ştiinţific internaţional „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii”, finanţat de fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, a prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Coordonatorul proiectului este Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, parteneri fiind Universitatea „Szent István” din Gödöllő, Ungaria şi CMSN Galaţi.
În luna august 2013, la Galaţi au fost aduse câteva exemplare de roşioară termală, specie de peşte, denumită şi roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitzai), specialiştii din cadrul CMSN asumându-şi încercarea de reproducere a acestei specii endemice, unice în lume, în afara mediului ei natural. După şase luni de la începerea experimentelor au apărut şi rezultatele: la Acvariul din Galaţi, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roşioară termală, aceştia fiind în număr de aproximativ 500.
„Anul trecut au fost aduse 45 exemplare de roşioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba de o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie şi ecologie puţin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condiţiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor peşti condiţiile din cadrul lor natural: temperatura apei adecvată, lumină corespunzătoare dar şi hrana potrivită. Până la urmă lucrurile au decurs bine şi roşioara termală a reuşit să se reproducă ex-situ, în afara mediului ei de viaţă”, ne-a declarat ihtiolog dr. ing. Gabriela Grigoraş Gabriela Grigoraş, coordonatoarea Secţiei Acvariu din cadrul CMSN. Pentru muzeografii gălăţeni munca nu se opreşte aici, pentru că urmează o altă etapă dificilă, creşterea puilor obţinuţi. „Nu va fi uşor, însă noi sperăm să ne ducem la bun sfârşit munca şi să plasăm puii de roşioară termală în mediul lor natural de viaţă de la Oradea”, a adăugat Mădălin Şerban, director interimar al CMSN.
Un proiect ambiţios
Proiectul „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” are un buget de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, roşioara termală şi melcul termal, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie. Proiectul este derulat până pe data de 11 decembrie 2014. Pe parcursul derulării proiectului, specialiştii de la Galaţi vor trimite către Muzeul Ţării Crişurilor, în termen de 6, 12 şi 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.
Melcul termal, o specie cu „vârsta” de 65 milioane ani
Acvariul gălăţean foloseşte trei acvarii a câte 180 litri apă pentru ambele specii, cu apa la o temperatură cuprinsă între 29-30°C. „Este pentru prima oară în România când un muzeu se implică într-un proiect de conservare ex-situ a unor specii de pe lista roşie. Dată fiind toleranţa redusă şi, în general, puţin studiată a gasteropodelor şi a nevertebratelor în ansamblu – la substanţe chimice, medicamentoase – cele două specii sunt ţinute în bazine separate pe durata carantinei. Este un proiect ştiinţific deosebit de sensibil, pentru că vizează două specii endemice, deosebit de periclitate, a căror biologie şi ecologie sunt puţin cunoscute. Dezvoltarea şi reproducerea acestora în captivitate este deosebit de importantă. Melcii termali îşi au rădăcinile în Era Terţiară, acum 65 milioane de ani.”, a mai precizat Gabriela Grigoraş.