18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPremiera medicala la Spitalul Clinic "Bega"

Premiera medicala la Spitalul Clinic „Bega”

La Timisoara a avut loc un eveniment medical in premiera pentru vestul tarii. O pacienta gravida a acceptat sa-i fie prelevate din placenta si cordonul ombilical celule-stem, in vederea conservarii. Femeia, in varsta de 29 de ani, contabila de meserie, a nascut in data de 2 august, fiind prima pacienta a Spitalului Clinic „Bega” din Timisoara care a acceptat aceasta procedura.
Celulele-stem recoltate au fost transportate la o clinica internationala din Bratislava (Slovacia), pentru a fi congelate. Femeia a suportat costurile totale ale interventiei chirurgicale, in suma de circa 900 de euro.
„La ora actuala, inca doua timisorence sunt interesate de prelevarea de celule-stem, in vederea conservarii”, a declarat seful Clinicii „Bega”, acad. Ioan Munteanu, cunoscut drept „parintele fertilizarii in vitro din Romania”. Celulele-stem sunt celule embrionare pluripotente, provenite din embrionul fatului, mai exact din cordonul ombilical si din placenta. Importanta acestui „bagaj genetic” este foarte mare. Pentru recoltarea lui nu este necesar un echipament deosebit, totul rezumandu-se la o simpla prelevare de sange imediat dupa nastere.
Aceste celule pot fi stocate mai multi ani si pot fi folosite atat de copilul donatoarei, cat si de rudele de gradul I in tratarea unor afectiuni grave, precum cancerul testicular, ovarian, mamar, Alzheimer sau diabet etc.
„Femeile gravide interesate de prelevarea de celule-stem pot semna un acord cu clinica pe toata durata sarcinii”, a mai spus medicul.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă