13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPreluarea carnetelor de munca

Preluarea carnetelor de munca

Casele de pensii vor prelua, pe baza unei planificari, in 2006 si 2007 peste 7 milioane de carnete de munca existente pe piata muncii.
Astfel ca logistica, precum si personalul care a lucrat anul trecut la recalcularea pensiilor pentru un numar de peste 3,5 milioane de pensionari vor fi folosite in continuare de Casa Nationala de Pensii. Preluarea datelor din carnetele de munca ale asiguratilor pentru perioada de cotizare anterioara datei de 1 aprilie 2001 va fi deosebit de benefica pentru viitorii pensionari. Acestora li se vor comunica, dupa scanarea cartilor de munca, stagiile de cotizare la asigurarile sociale, realizate anterior anului 2001, stagii ce urmeaza a fi luate in calcul pentru stabilirea pensiei.
Carnetele de munca ce urmeaza a fi prelucrate se pastreaza la inspectoratele teritoriale de munca, in posesia somerilor aflati in evidenta agentiilor de ocupare a fortei de munca sau in posesia altor persoane juridice sau fizice: angajatori, agenti economici sau institutii publice, asigurati individuali, persoane care lucreaza in gospodarii sau in strainatate, lucreaza „la negru” sau care in prezent sunt inactive. CNPAS a precizat ca procedurile practice de preluare a celor 7 milioane de carnete de munca de catre casele teritoriale de pensii, graficul predarii-preluarii, precum si alte operatiuni necesare bunei desfasurari a acestei activitati se vor stabili prin ordin al ministrului Muncii.
Procesul de preluare a datelor din carnetele de munca va incepe cu cele care se afla la inspectoratele de munca, urmand ca, ulterior, pe baza unei programari ce se va anunta la nivelul fiecarui judet si al Municipiului Bucuresti, sa fie prelucrate si celelalte.
Dupa scanarea carnetelor de munca si crearea, la casele de pensii, a unei arhive electronice a acestora, documentele se vor inapoia celor care le-au predat. Culegerea datelor de baza necesare determinarii stagiului de cotizare si pentru calculul punctajului mediu anual va permite emiterea certificatelor de stagiu si pentru perioadele de pana la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, respectiv 1 aprilie 2001, cuprinse in carnetul de munca.
Hotararea Guvernului privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1183/28.XII.2005.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă