22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPreluăm ştafeta pentru Mica Olimpiadă

Preluăm ştafeta pentru Mica Olimpiadă

Aproximatv 1.200 de tineri, cu vârste între 15 şi 18 ani, reprezentând 49 de comitete olimpice europene, vor trăi, majoritatea în premieră, experienţa de a concura în atmosfera specifică Jocurilor Olimpice. Atât sistemul de organizare – ceremoniile de deschidere, de închidere şi de decernare a medaliilor -, cât şi cel de desfăşurare al Festivalului – programul concursurilor – sunt similare cu cele ale JO.

De asemenea, flacăra olimpică va fi aprinsă pe toată durata competiţiei, supranumită şi Mica Olimpiadă. Pentru delegaţia României întrecerile de la Liberec au o conotaţie aparte. La finalul confruntărilor, cehii le vor preda ştafeta reprezentanţilor noştri, oraşul Braşov şi staţiunile de pe Valea Prahovei urmând a găzdui ediţia din 2013 a FOTE. Aşadar, emoţiile sunt duble, românii dorind să facă impresie bună atât ca viitoare gazde ale întrecerilor, cât şi la capitolul performanţe.

Tot biatlonul în pole-position

Mai întâi, în afară de hochei pe gheaţă şi combinată nordică, România va fi reprezentată la toate celelalte şase discipline: patinaj artistic, schi alpin, schi fond, snowboard, sărituri cu schiurile şi biatlon. Apoi, dacă la alpin sau snowboard românii nu pot spera la podium, la sărituri cu schiurile Szilvester Fulop şi Sabin Corboş sunt cotaţi cu şanse de a se clasa în primele şase locuri cu echipa, la fel ca şi Liviu Timiş Schiopu la schi fond, iar Irina Potângă, Orsolya Tofalvi şi Laurenţiu Vamanu, n-ar fi exclus să cucerească o medalie, la biatlon „Putem spune avem deja o şcoală de biatlon în România”, a explicat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, de ce biatlonul este singurul sport unde românii se pot gândi la podium.

„Faptul că există Eva Tofalvi, care, mai ales în ultima vreme, a câştigat o etapă de Cupă Mondială şi a avut clasări onorabile la câteva ediţii ale Jocurilor Olimpice, reprezintă un exemplu pentru generaţiile tinere de astăzi. Aşa se face că anul trecut Reka Ferencz a cucerit titlul mondial la tineret, o premieră în istoria schiului românesc. De altfel, se poate spune că Reka Ferencz s-a lansat la Mica Olimpiadă din 2007, de la Jaca, din Spania, unde, chiar dacă nu a urcat pe podium, a ocupat un promiţător loc şapte la pursuit 7,5 km”, a spus Puiu Gaspar.

Puţin ghinion la sărituri cu schiurile

În premieră în istoria săriturilor cu schiurile din România, sportivii noştri şi-au fixat ca obiectiv la FOTE o clasare în primele şase locuri, cu echipa, şi fără un pic de lipsă de şansă s-ar fi putut vorbi chiar de speranţe de podium. Din păcate, Remus Tudor, cel mai valoros junior român la această disciplină, finalist la campionatele mondiale rezervate categoriei sale de vârstă, este mai „bătrân” cu câteva luni pentru a putea participa la FOTE. „Am fi putut vorbi altfel dacă din echipă ar fi putut face parte şi Remus Tudor, care este cel mai bun produs al programului «OMV – Mouve and jump», demarat de federaţie a noastră în 2008 şi coordonat de Paul Ganzenkuber, unul dintre cei mai mari specialişti din domeniu. Sperăm însă ca Szilvester Fulop şi Sabin Corboş să confirme aşteptările şi să se claseze în primele şase poziţii la echipe”, a precizat Puiu Gaspar.

Pentru majoritatea componenţilor lotului care reprezintă România la Liberec, FOTE este prima competiţie internaţională la care participă. Selecţia „olimpicilor” a fost realizată pe baza rezultatelor obţinute la întrecerile naţionale.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă