Atât la Galaţi, cât şi la Brăila, operaţiunile de pregătire a referendumului de duminică au fost finalizate. Potrivit datelor furnizate de Biroul Judeţean pentru Evidenţa Bazelor de Date, în judeţul Galaţi sunt 523.528 de persoane cu drept de vot, din care 263.730 în municipiul Galaţi şi 37.898 în municipiul Tecuci.
Numărul secţiilor de votare este acelaşi ca şi la alegerile locale, adică 433. Au fost tipărite 573.300 de buletine de vot şi au fost confecţionate 2.165 de ştampile cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR”. Buletinele de vot vor fi distribuite, sub pază militară, astăzi la secţiile de votare din localităţile judeţului şi mâine la secţiile de votare din municipiu. De desfăşurarea scrutinului în bune condiţii se vor ocupa 468 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre care 288 de poliţişti, 110 jandarmi, 120 poliţişti de frontieră şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Rutiere, Serviciului Paşapoartelor şi Oficiului Român de Imigrări.
Duminică, în ziua referendumului, 12 filtre ale Poliţiei Rutiere se află pe drumurile publice din judeţul Galaţi în scopul combaterii turismului electoral. Cu prilejul scrutinului de duminică, vor fi luate măsuri de siguranţă sporite şi la Brăila. Secţiile de votare vor fi păzite de poliţişti, jandarmi şi lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, 216 poliţişti ai IPJ Brăila vor asigura paza pentru 135 de secţii de votare, 187 de jandarmi vor avea în grijă 72 de secţii de votare, 28 de poliţişti de frontieră vor păzi 18 secţii de votare şi 88 de lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila vor asigura paza la 39 de secţii de votare. La 15 secţii de votare paza va fi asigurată de lucrătorii Poliţiei Rutiere, Oficiului pentru Imigrări şi Serviciului Paşapoarte. Zilnic, alţi 179 de poliţişti şi 150 lucrători de la Jandarmeria Brăila, ISU şi 29 de la Poliţia locală vor avea atribuţii exclusiv pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în municipiu şi judeţ.
La Brăila, referendumul costă 800.000 lei
Cheltuielile pentru organizarea referendumului sunt cifrate, la Brăila, la aproximativ 800.000 lei. A fost alocată suma de 530.000 lei pentru cheltuielile cu personalul, adică indemnizaţiile ce le vor fi plătite membrilor birourilor electorale şi 230.000 lei cheltuieli materiale, pentru tipărirea buletinelor de vot, ştampile, etc. Cu o singură excepţie, structura secţiilor de votare a rămas aceeaşi ca la alegerile locale, fiind 279 secţii de votare, dintre care 138 în municipiu şi 140 în judeţ. La acestea se adaugă o secţie de votare nou înfiinţată în staţiunea Lacul Sărat, unde sunt aproximativ 600 de persoane cu drept de vot care nu au domiciliul în judeţul Brăila, aflându-se în sejur în staţiunea balneoclimaterică.
Poliţia face cercetări în două dosare penale
Potrivit prefectului Cătălin Bocăneanu, în judeţul Galaţi nu au fost semnalate cazuri de reţinere a unor documente de identitate pentru ca alegătorii să nu participe la referendum. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, comisar Cristina Tatulici, a declarat că în urma relatărilor din presă conducerea IPJ Galaţi a dispus imediat să se verifice dacă şi la Galaţi s-au întâmplat astfel de situaţii. Echipele special constituite efectuează cercetări în două dosare penale. „Până în prezent aspectele sesizate nu s-au confirmat, dar poliţiştii continuă cercetările în două dosare penale pentru clarificarea situaţiei de fapt, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţie legală prin unitatea de parchet competentă”, a spus Tatulici.