18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefectura cauta spatii pentru scolile care vor ramane fara sedii

Prefectura cauta spatii pentru scolile care vor ramane fara sedii

Prefectura Timis va convoca autoritatile locale si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean in vederea gasirii de solutii pentru functionarea unitatilor de invatamant ale caror cladiri vor fi retrocedate. Laviniu Bedrosian, directorul cancelariei prefectului Ovidiu Draganescu, a declarat, miercuri, ca in aceasta situatie se regasesc mai multe unitati scolare din Timisoara, care isi vor desfasura activitatea, in urmatorii cinci ani, in sedii retrocedate pentru care administratia locala va fi obligata sa plateasca chirii proprietarilor.
Primele probleme vor incepe in 2008, cand se vor implini primele termene de retrocedare. Vor fi afectati aproape 12.000 de elevi din orasul de pe Bega, care frecventeaza cursurile Colegiului National Banatean, Liceului de Arte Plastice si Liceului Teoretic „Bartok Bela”, dar si ale altor unitati de invatamant, precum si alti 6.000 de copii din restul judetului.
„Noi vom face lobby si la minister pentru a oferi sprijin financiar pentru cumpararea acestor cladiri sau pentru construirea unora noi”, a afirmat Bedrosian.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Flavius Boncea, a afirmat ca in prezent noua institutii de invatamant au dispozitii de restituire, iar legea prevede ca in decurs de cinci ani de la retrocedare noii proprietari trebuie sa incheie contracte de inchiriere a spatiilor cu unitatile scolare. „Legea prevede si anumite tarife maximale pentru astfel de chirii, dar noi nu stim cu exactitate valoarea fiecarui contract de inchiriere pentru fiecare scoala, deoarece acesta se incheie intre proprietar si director”, a informat Boncea.
Pe langa cele noua spatii retrocedate, in Timisoara mai sunt revendicate de fostii proprietari alte 16 cladiri care adapostesc institutii de invatamant. Autoritatile locale vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru toate cladirile care urmeaza sa fie restituite fostilor proprietari.
In cazul gradinitelor, autoritatile le-ar putea cupla pe cele care au ramas fara spatiu cu altele unde sunt inscrisi mai putini copii, dar majoritatea proprietarilor sunt de acord ca scolile sa functioneze in continuare in cladirile pe care le ocupa in prezent.
La nivelul intregului judet, numarul imobilelor revendicate in care functioneaza institutii de invatamant este de 78, majoritatea fiind revendicata de bisericile ortodoxa, catolica si romano-catolica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă