Prefectul judeţului Brăila, Mihaela Marcu, căreia atât reprezentanţii partidelor aflate la putere, cât şi cei ai partidelor de opoziţie îi recunosc profesionalismul, va fi destituit, fără ca cel puţin deocamdată să existe vreun motiv al unei astfel de decizii. De fapt, la mijloc se află jocurile politice, care la rândul lor sunt dictate de interese economice.
Vestea înlocuirii din funcţie a Mihaelei Marcu a apărut zilele trecute, după ce senatorul Dănuţ Mihai şi-a anunţat trecerea de la PP-DD la PC, devenind chiar preşedintele Organizaţiei Judeţene a PC Brăila. Ştirea l-a lăsat cu gura căscată pe Gheorghi Obreja, cel care fusese preşedintele PC Brăila. “Probabil că or fi existat nişte discuţii la nivel de grupuri parlamentare, însă eu nu am fost anunţat”, declara cu surpindere Obreja. El avea să mai aibă parte şi de o altă surpriză, care probabil că îl va ului şi mai mult: aceea că va deveni prefectul judeţului Brăila! Atunci când şi-a anunţat intrarea în PC şi preluarea conducerii organizaţiei din Brăila, senatorul Mihai Dănuţ a anunţat, cu subiect şi predicat, că Obreja va fi noul prefect de Brăila. La negocierile din cadrul USL, postul de prefect revenise Alianţei de Centru Dreapta (ACD) PNL-PC, în condiţiile în care PSD-ului îi revenise candidatura USL la preşedinţia CJ Brăila, pentru liderul PSD Brăila, controversatul Gheorghe Bunea Stancu. La negocierile din cadrul ACD, postul de prefect a revenit PC Brăila, dar cum nu aveau un om potrivit pentru a ocupa această funcţie, conservatorii au renunţat la numirea prefectului în favoarea liberalilor. Astfel, pe 10 mai 2012, conducerea PNL Brăila a numit-o prefect pe Mihaela Marcu, directoarea adjunctă a DGFP Brăila, care mai fusese prefect al judeţului şi în Guvernul Tăriceanu. Important este faptul că la momentul numirii Mihaela Marcu nu era membru PNL.
Fenomene paranormale la Prefectura Brăila
Schimbarea Mihaelei Marcu din funcţia de prefect al Brăilei are loc pentru a doua oară în ultima jumătate de an. Ea a fost numită prefect al judeţului Brăila pe 10 mai 2012, imediat după investirea Guvernului Ponta. Fără nici o justificare, pe 3 octombrie 2012, Mihaela Marcu a fost demisă din funcţia de prefect printr-o hotărâre de guvern semnată de Victor Ponta. Timp de o lună de zile nu a fost numit alt prefect, interimatul fiind asigurat subprefectului Cătălin Grosu. Apoi, tot fără vreo explicaţie din partea guvernului, Mihaela Marcu a fost confirmată în funcţia de prefect al judeţului Brăila. Ordinul cu privire la „exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului Brăila de către doamna Marcu Mihaela” a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 0747/06.11.2012.
Poliţistul din Tărlungeni va fi prefect de Brăila
În „graficul” numirii lui Gheorghi Obreja în funcţia de prefect al Brăilei a fost înregistrat şi un episod ridicol. După ce a urmat cursurile de funcţionar public, Obreja a devenit funcţionar public debutant. Pe 19 aprilie, Obreja s-a angajat, pentru o perioadă de trei luni, la Poliţia Locală din comuna Tărlungeni, judeţul Braşov. Ca poliţist local clasa 1, Obreja va încasa un salariu de 1.236 lei. La sfârşitul perioadei de stagiu, funcţionarul public debutant este numit ca funcţionar public definitiv. Astfel, poliţistul local Gheorghi Obreja din Tărlungeni va fi transferat în funcţia de prefect al Brăilei.
Dubii, suspiciuni, „tâmpenii”
Dar majoritatea liderilor politici din Brăila sunt de părere că Obreja nu este bun de prefect. „Despre Gheorghi Obreja nu cred că se poate ridica la nivelul actualului prefect ca să poată să gestioneze toate problemele ce sunt legate de judeţul Brăila”, a declarat deputatul PNL Vasile Varga, iar deputatul PSD Mihai Tudose a fost mai tranşant: „Eu respect dreptul ACD-ului de a numi oameni acolo, dar asta nu înseamnă că pot să facă orice tâmpenie”!
Dar lucrurile sunt mai complicate decât simplele jocuri politicianiste. În mediile politice din Brăila este vehiculat un scenariu potrivit căruia odată plasat obedientul Gheorghi Obreja în funcţia de prefect, acesta va avea rolul a înlesni preluarea de către Dan Voiculescu a administrării celor 56.559 ha din Insula Mare a Brăilei (IMB), aflate acum în administrarea lui Culiţă Tărâţă (PSD,
UNPR). Reamintim că, în 2001, firma „TCE 3 Brazi” SRL Piatra Neamţ, a lui Culiţă Tărâţă, a concesionat de la ADS, pe o perioadă de 49 de ani, cele 56.000 din Insula Mare. Această concesionare a iscat multe controverse, pentru că nu a fost organizată o licitaţie. Acum, se pare că terenurile din IMB sunt vizate de liderul fondator al PC, Dan Voiculescu. „Deocamdată este un scenariu, nu avem prea multe dovezi, dar cred că miza numirii lui Obreja ca prefect este preluarea în concesiune, de către Dan Voiculescu, a terenurilor din Insula Mare. El a mai luat şi institutul de la Fundulea. Şi nu cred că este întâmplător că la negocierea ministerelor PC-ul a luat Ministerul Agriculturii. IMB-ul este una dintre cele mai profitabile afaceri”, ne-a declarat unul din liderii PNL Brăila.