In apropierea Raportului european pe justitie, ministrul Catalin Predoiu spune ca "cel mai probabil" il va propune tot pe Daniel Morar la sefia DNA. Ambasadorul Cehiei, tara aflata la conducerea UE, crede totusi ca reforma justitiei a incetinit foarte mult in Romania.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in maximum doua saptamani va face o noua propunere pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce Monica serbanescu a fost respinsa de Consiliul Superior al Magistraturii in vara anului trecut. Cel mai probabil propunerea sa va fi actualul sef al DNA, Daniel Morar. In prezent, Morar conduce DNA ca urmare a faptului ca i s-a prelungit mandatul de doua ori consecutiv, cate trei luni, de catre procurorul general, Laura Kovesi. Declaratiile unor politicieni care amenintau ca vor desfiinta DNA daca Morar nu este demis, precum si propunerea lui Predoiu, pe atunci membru PNL, de a-l schimba pe acesta, au provocat reactii dure din partea Comisiei Europene (CE). Tot ieri, ministrul Predoiu a mai spus ca nu este momentul pentru schimbari legislative in ce priveste procedura de numire a procurorilor: "Ideea este ca nu vrem sa afectam cadrul legislativ al luptei anticoruptie".
In luna februarie, Comisia Europeana va prezenta un Raport interimar de monitorizare a justitiei din Romania.
Pe de alta parte, ambasadorul Cehiei la Bucuresti, Petr Dokladal, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca ritmul reformei justitiei din Romania a incetinit foarte mult dupa aderarea la UE din 2007. Acest proces necesita vointa politica si raspundere din partea unor persoane-cheie din institutiile statului, a mai spus ambasadorul, care a apreciat faptul ca noul guvern are printre prioritati lupta impotriva coruptiei. In prezent, Cehia este tara care se afla, prin rotatie, la conducerea Uniunii Europene. Raportul final pe justitie, din luna iulie, va fi redactat sub sefia Suediei.
In replica, ministrul Predoiu a spus ca nu este de acord cu afirmatiile ambasadorului ceh, care ar fi fost probabil "scoase din context". Mai mult, Predoiu sustine ca semnalele primite recent din partea CE sunt pozitive. "Mesajul este ca inregistram progrese si am fost felicitati pentru asta", a declarat ministrul ca i-ar fi spus vicepresedintele si secretarul general al CE, in timpul Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, care a avut loc la Praga, pe 16 ianuarie. Predoiu a mai anuntat ca a trimis o scrisoare sefilor de partide, cerandu-le sa incerce sa ajunga la o "agenda comuna" privind proiectele de Coduri. "Ar ajuta la obtinerea unui bun raport de tara", a spus Predoiu.