Dupa un an si jumatate de cand este ministru al Justitiei, Catalin Predoiu reorganizeaza directii si posturi din minister pentru o economie de peste un milion de euro pe an, dar si pentru debarcarea sefuletilor "inutili" si costisitori. Prin aceasta miscare, ministrul ar incerca sa-si refaca imaginea dupa esecul noilor Coduri si absenta reformei sistemului.
Organigrama Ministerului Justitiei va intra la apa pentru a face fata crizei economice, dar si pentru cresterea eficientei. "E momentul sa incepem o curatenie generala in minister; cine este competent ramane, cine nu pleaca. Reorganizam ministerul prin gruparea logica a activitatilor si reducerea posturilor inutile", a spus ministrul Catalin Predoiu, care a estimat ca astfel va fi economisit peste un milion de euro din buget. Patru dintre cele 26 de directii din minister vor fi restructurate, iar 14 posturi de director adjunct si cel de secretar general adjunct al ministerului vor disparea, pentru ca se suprapuneau inutil cu alte functii de conducere. Salariile pentru aceste posturi costau ministerul 400.000 de euro pe an. "Avem in prezent posturi de sef de serviciu peste care se suprapun postul de director adjunct si postul de director", a constatat Catalin Predoiu.
Intrebat de ce s-a trezit Catalin Predoiu sa faca reorganizarea abia acum, desi conduce ministerul de aproape un an si jumatate, deputatul PDL Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, ne-a spus ca, "in vremuri de criza, probabil ca a privit lucrurile din minister mai profund. Nu e important de ce tocmai acum, important e ca se face ceva". Numele lui Predoiu a fost rostit de mai multi demnitari din coalitia de guvernare atunci cand a venit vorba despre cine trebuie sa-si asume vina in eventualitatea unui Raport de monitorizare pe justitie negativ din partea Comisiei Europene, care ar putea sa reduca fondurile acordate Romaniei. Daniel Buda nu crede insa ca ministrul face un joc de imagine, in incercarea de a contrabalansa in favoarea sa imaginea negativa a justitiei: "Cu siguranta nu. Asa, ori de cate ori faci ceva, se poate spune ca o faci pentru imagine". Nici social-democratul Victor Ponta, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, nu vede nimic in neregula cu momentul ales de Predoiu pentru eficientizarea ministerului: "Este treaba ministrului cum administreaza, el are aptitudinile principale". Cu toate acestea, ministrul a aratat ca masurile sale au si valoare de imagine, trimitand o sageata catre sistemul judiciar, care in ultima vreme vuieste din cauza drepturilor salariale neplatite, a lipsei de personal si a cheltuielilor pe care nu le mai poate acoperi. "Eu cer sistemului judiciar sa accepte masurile de criza, dar impun aceeasi politica si in interiorul ministerului", a spus Predoiu.
Dupa restructurare, Ministerul Justitiei va fi organizat in patru mari directii generale: legislatie si afaceri juridice, cooperare, sprijin logistic si dezvoltare si management. Catalin Predoiu a mai anuntat ca va renunta si la opt magistrati detasati de la instante pentru a lucra la minister, deoarece costau prea mult: 38.000 de euro pe luna, adica aproape 5.000 de euro pe luna pentru fiecare. Pe langa salarii, ministerul trebuia sa le plateasca celor opt si diurna, transportul si cazarea. Ministerul va renunta si la 60 de posturi libere din organigrama, pe care le va aloca instantelor care duc lipsa de personal.