Predarea religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor, în urma decizie CC, a generat, marţi, discuţii în Comisia de învăţământ a Camerei. Secretarul de stat în MEN a arătat că până pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri, informează Mediafax.
Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut necesitatea studierii religiei în şcoli, preotul Ionuţ Corduneanu (BOR) arătând că 25 de state din UE au obligatorie religia în şcoli şi că Patriarhia Română cere ca înscrierea la ora de religie "să se facă pe toată durata şcolarizării din unitatea de învăţământ".
"Predarea religie în şcoli este un element esenţial în formarea unui tânăr. Toţi părinţii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia în şcolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minorităţii bulgare.
Deputatul Remus Cernea a spus că decizia CC trebuie pusă în acord cu legea învăţământului, astfel încăt înscrierea la ora de religie să se realizeze la solicitarea scrisă a părinţilor pentru elevii cu vârsta de până în 14 ani. "Înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui an şcolar", a propus Cernea, arătând că în România nu există o religie de stat şi că statul trebuie să fie neutru faţă de toate cultele religioase.
Remus Cernea a vorbit şi despre sala de şedinţe a comisiei, criticând faptul că în acea sală se aflau două icoane. El le-a propus deputaţilor fie să pună simboluri ale tuturor cultelor religioase din România pe stâlpii din sala de şedinţă, fie să lipească alături de icoanele existente afişe "cu atei", menţionând în acest sens un afiş cu filosoful Friedrich Nietzsche şi un citat din acesta: "Dumnezeu e mort".
Reprezentantul ASUR Toma Pătraşcu a precizat că religia rămâne să fie predată în şcoli şi că prin decizia CC singura modificare se referă la faptul că "li se dă părinţilor dreptul legal de a alege". "Îl întreb pe ministrul Educaţiei ale cui interese apără, ale copiilor sau ale bisericii?", a adăugat reprezentantul ASUR.
Reprezentanţii Cultului Penticostal şi al Alianţei Evanghelice au susţinut că înscrierea la începutul anului pentru ora de religie ar fi "târzie" şi ar trebui făcută la sfârşitul anului şcolar pentru anul şcolar viitor.
La şedinţa Comisiei pentru Învăţământ a fost prezent şi Emil Moise, cel care a sesizat CC şi care a condus la decizia că obligativitatea înscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntituţională şi că nu pot intra la ora de religie decât copiii ai căror părinţi au depus cerere în acest sens.
Moise a arătat că decizia CC a intrat ân vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial, dar că nicio şcoală nu respectă această decizie, menţionând că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să transmită şcolilor să o respecte. "Nu a respectat decizia CC nicio şcoală! Nu trebuie să mai intre nimeni la ora de religie fără cerere! MEN a anunţat că decizia CC se aplică din toamnă. Niciodată nu am cerut scoaterea religie din şcoli, ci doar să fie predată celor care doresc asta", a precizat Moise.
El a spus că îi va solicita premierului Victor Ponta "să îi demită pe ministrul Educaţiei şi pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmaţiile lor incită la nerespectarea legii".
Secretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei aşteaptă o decizie a Parlamentului şi că a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, "aşa cum spune CC".
"În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi.În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale", a spus secretarul de stat.
"Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situaţie. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor, unii părinţi pot fi plecaţi din Bucureşti, din localitate, trebuie să le lăsăm un timp să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să le depună. Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii", a adăugat secretarul de stat.