Taxele scolare de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, mai mici fata de celelalte universitati din lume, dar si practica pe pacient din spital, care incepe din anul I de facultate, au adus in capitala Moldovei aproape 1.000 de studenti straini din toate colturile globului.
Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi are in prezent 978 de studenti straini, atat din tari ale Uniunii Europene precum Germania, Franta si Grecia, dar si din zone mai indepartate precum Statele Unite, Canada, Australia, Africa de Sud sau Malaezia. "Numarul studentilor straini a crescut continuu in ultimii doi ani. Daca in 2007 aveam 721 de studenti straini, in 2008 am avut 856, iar in prezent sunt 978. Taxele scolare sunt mult mai mici decat cele practicate in UE sau in Statele Unite, iar practica aici se face din anul I, in spital, studentii reusind sa vorbeasca direct cu pacientul, si nu sa consulte un simulator fara sentimente si dureri ca in cazul facultatilor din tarile superdezvoltate. Cred ca acest lucru i-a facut sa vina in Romania", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii "Gr.T. Popa" Iasi. Incepand din anul universitar 2008-2009, Universitatea "Gr.T. Popa" nu a mai facut diferenta intre studentii romani si cei straini, sistemul de taxare fiind acum uniform.
Astfel, studentii straini pot accede catre locurile finantate de la buget daca au rezultate foarte bune in timpul invatamantului preuniversitar si daca obtin o medie buna la examenul de admitere. Toti studentii straini cu care am vorbit spun, la unison, ca au venit la Iasi in principal pentru practica facuta in spitale. "Este singura facultate care incepe practica din anul I si se face "la capataiul pacientului", cum spunem noi. Pana sa vin aici, m-am documentat pe internet si numai in Romania se mai face practica pe pacient. Este un lucru pentru care cred ca au venit toti colegii mei straini aici", crede Ane Marie Enache, care a venit din Nisa, Franta, ca sa studieze la Iasi. Yves Pogorelik are 22 de ani, este din Düsseldorf, Germania, si este studenta in anul IV la Facultatea de Medicina Dentara.
"La noi, in Germania nu exista practica in spital, ci numai pe simulatoare, intr-adevar performante, dar nu se vor putea compara niciodata cu omul. In al doilea rand, in Germania nu se putea intra pe locuri cu taxa, pentru ca nu exista asa ceva", spune Yves. Aceasta este incantata si de faptul ca diplomele romanesti sunt foarte apreciate in Germania. Pentru studentii din Grecia a devenit chiar o traditie sa studieze la Iasi, cei mai multi dintre ei sustinand ca absolventii de medicina din Romania si-au gasit imediat de lucru.
"Toate cunostintele mele au studiat la Iasi si eu nu puteam face exceptie. La noi este o mare problema si cu specializarea, care se poate intinde in Grecia si pana la 10 ani", spune Ioannis Gardikiotis din Insula Corfu, Grecia, student in anul IV la Facultatea de Medicina Generala. Multi studenti straini din tari ale Uniunii Europene au ales Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii "Gr.T. Popa" si pentru o practica unica in Europa: prepararea personalizata a tratamentului pentru fiecare pacient.